Gemeente houdt grote kunstveiling- en verkoop in Haelen

Foto: Pixabay - bilgecangurer (CC0-Public Domain)

HAELEN – Zondag 6 september vindt er in en om het oude gemeentehuis van Haelen een grote verkoop en veiling plaats van kunst van de gemeente Leudal.

Van 10.00 uur tot 17.00 uur kunnen de kunstwerken bezichtigd worden. Vanaf 17.00 uur vindt de veiling plaats van enkele topwerken uit de collectie. Andere werken kunnen tegen een ‘zeer sympathieke vraagprijs’ meteen verworven worden, zo meldt de gemeente.

Topstuk
Het gaat in totaal om 120 kunstwerken. Tien werken hebben het predicaat ‘topstuk’ gekregen van de Stichting Kunst en Cultuur. Die hebben op de veiling een startbedrag van 500 tot 1000 euro. De collectie is ontstaan na de samenvoeging van de gemeenten Heythuysen, Haelen, Hunsel en Roggel en Neer in 2007. Er was lang niet voldoende ruimte in het nieuwe raadhuis om alle kunstwerken een plek te geven, waardoor een deel in de kelder stond te verstoffen.

Kunstfietsen
De schilderijen zijn vaak aangekocht middels de in 1987 afgeschafte Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) en zijn gemaakt door kunstenaars uit de regio. De activiteit is dan ook gelegen op de route van het kunstfietsen, een jaarlijks terugkerende activiteit van de Stichting Kunst en cultuur Leudal waarbij een fietsroute leidt langs de ateliers en tuinen van kunstenaars. In 2020 zijn dat kunstenaars in de kernen Horn, Haelen, Nunhem en Buggenum.

Reacties