Een nieuwe tentoonstelling in het Leudalmuseum over roofvogels in de regio

Foto: BCL

HAELEN – De coronapandemie heeft ook programma van het Leudalmuseum parten gespeeld. Na maanden van sluiting heeft het museum op 18 juli de deuren weer voorzichtig geopend. Nu is het tijd voor een nieuwe wisseltentoonstelling: Roofvogels in het Leudal.

Een aantal in het Leudal voorkomende soorten, zoals de diverse valken, de buizerd, de sperwer, de havik en de wespendief wordt in deze tentoonstelling uitgebreid behandeld. Ook de in het Leudal voorkomende soorten uilen komen uiteraard aan bod.

Uil
Naast uitgebreide informatie over het leven en het leefgebied van de diverse vogels, wordt er in de tentoonstelling extra aandacht besteed aan de rol van de uil in de cultuur, de kunst en literatuur. De uil is altijd al een mysterieuze verschijning geweest, die vele kunstenaars door de eeuwen heen heeft geïnspireerd. De tentoonstelling geeft vele voorbeelden op dat vlak.

Educatief
De tentoonstelling is ook de moeite waard voor kinderen en gezinnen, vanwege het educatieve element. Kinderen kunnen proefjes doen die gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld de zintuigen van vogels. Vooralsnog worden er in verband met de coronabeperkingen helaas nog geen lezingen en workshops gepland. Mocht de situatie wat dat betreft zich zodanig ontwikkelen dat deze activiteiten weer verantwoord kunnen worden georganiseerd, dan wordt dat tijdig kenbaar gemaakt.

Openstelling
De tentoonstelling Roofvogels in het Leudal is te zien vanaf 30 augustus 2020 tot en met 10 januari 2021. Het Leudalmuseum ligt aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Het museum is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandagen en dinsdagen. Voor de juiste openingstijden: kijk op de website van de Studiegroep Leudal of op de website van het Bezoekerscentrum Leudal. De entree bedraagt 2,50 euro. Kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen.

Reacties