Woningbouwvoorstellen Ronduit Open: financieringfondsen voor sociale woningbouw

Foto: Pixabay - MichaelGaida (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Met grote regelmaat wordt door inwoners van Leudal gepleit voor de bouw van meer woningen, in het bijzonder voor starters en senioren. Ook is er een gebrek aan sociale huurwoningen.

Daarnaast is er behoefte aan aanpassing van bestaande woningen, zodat senioren langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. De diverse politieke partijen kunnen voorstellen doen ten aanzien van het woningbouwbeleid, waarbij Ronduit Open nu het voortouw heeft genomen.

Omvorming
Ronduit Open wordt met regelmaat door burgers geattendeerd op de behoefte aan nieuwe woningen. De partij zou het een goed idee vinden om, wanneer vanuit een kern de behoefte wordt geuit tot meer betrokkenheid bij woningplannen, een bijeenkomst te organiseren waarin de gemeente met burgers in gesprek gaat. Daarbij kunnen zowel de behoeften aan diverse soorten woningen aan bod komen, maar zeker ook locaties binnen een kern die het waard zijn op mogelijkheden voor woningbouw te onderzoeken’ geeft raadslid Wagemans aan. Als voorbeeld herinnert hij aan een eerder verzoek, voortkomend uit de dorpsraad in Haelen, tot meedenken over de invulling van het voormalige gemeentehuis daar. Wagemans: ‘Er kan sprake zijn van omvorming van bestaande gebouwen tot woningbouw, wanneer die gebouwen hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Tijdens een bijeenkomst zou door het college vooraf kunnen worden aangegeven wat het kader is dat voor een bepaalde kern geldt,  wat de ruimte is in de bestemmingsplannen, of welke voorwaarden er zijn. Van belang is ook dat het niet gaat om een inventarisatie van vage belangstelling, maar dat sprake is van een harde behoefte en interesse voor huur of koop. Met dit voorstel halen we het woningbouwbeleid uit de sfeer van visies en nota’s, maar laten we ook de mensen zelf aan het woord.’

Sociale woningbouw
Verder is de behoefte aan sociale woningbouw aanzienlijk in Leudal. Bestaande woningen komen nauwelijks beschikbaar, mede doordat doorstroming nauwelijks van de grond komt. Tegelijkertijd is er een behoefte van seizoenwerkers, die zich blijvend willen vestigen én is Leudal verplicht woningen beschikbaar te stellen voor statushouders. Ronduit Open stelt vast dat er wel sprake is van diverse bouwplannen, maar dat de belangstelling van initiatiefnemers slechts beperkt uitgaat naar sociale huurwoningen. Economische overwegingen spelen daarbij waarschijnlijk een rol. Één van de problemen bij de bouw van sociale huurwoningen is dat corporaties terughoudend zijn bij de financiering, omdat de rendementen hierbij te laag zijn. Wagemans: ‘Dat brengt ons op de gedachte om, in de geest van crowdfunding, de mogelijkheid te onderzoeken van kleinschalige financieringsconstructies. Daarbij kunnen op niveau van projecten, kernen of op niveau van Leudal, financieringsfondsen voor sociale woningbouw worden opgezet waarin burgers kunnen beleggen. Bijvoorbeeld tegen een rente van 3 tot 5 procent met de woningen als onderpand. De gemeente zou, gebruikmakend van al bestaande constructies, het kader kunnen scheppen zodat belangstellenden niet ieder afzonderlijk het wiel hoeven uit te vinden.’

Publiek-privaat
Daarnaast wil Ronduit Open onder meer ruimte voor de mogelijkheden tot een publiek-privaat samenwerkingsmodel, waarbij de gemeente en andere partijen een gezamenlijke onderneming oprichten om bouwlocaties te ontwikkelen. In zo’n ‘sociale onderneming’ hebben de partijen dan gezamenlijk inbreng: de gemeente brengt de grond in en de andere partij de bouw van de woning. Ook het minder inschakelen van de welstandscommissie vindt de partij een optie: dat kan procedures versnellen en frustraties verminderen. ‘Er zijn voorbeelden van gemeenten waar deze commissie geheel is afgeschaft’ weet Wagemans. ‘Natuurlijk dienen er regels te worden gerespecteerd. Tegelijkertijd betekent een meedenkende houding dat communicatie vanuit het gemeentehuis ruimer moet zijn dan het enkel toetsen aan regels’, zo besluit het raadslid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen