Lokale coronamaatregelen blijven vooral gericht op naleving basisregels en het voorkomen van drukte

Foto: PR GGD/Gemeente Goeree-Overflakkee

LEUDAL – De Rijksoverheid steunt lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

Gisteren werden die nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd door premier Rutte.

Contactgegevens
Zo gaat de horeca voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid. Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen de voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen op.

Mondkapjes
De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich vooral op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.
De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot het beperken van de openingstijden van de horeca, gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties, parkeergelegenheden afsluiten en publieks- en verkeersstromen op drukke plekken in goede banen leiden. Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.

Testen
Naast de basisregels blijft verder gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee wordt het zicht op de verspreiding van het virus versterkt en kan snel en gericht worden bijgestuurd, daar waar het virus oplaait. Volgens Daniëlle Peeters van Veiligheidsregio Limburg-Noord werken de mensen in onze regio over het algemeen goed mee.  Peeters zegt op 1Limburg: ‘We nemen eigenlijk een kijkje nemen in het privéleven van mensen, zodat we erachter komen waar en met wie is de persoon in contact geweest. Soms vinden mensen dit lastig en zijn ze wat terughoudender, maar dat komt slechts incidenteel voor.’

Reacties