Moeder en dochter Jong blijven zich verzetten tegen machtsvertoon voogdijinstellingen

Foto: John Hölsgens

ELL – Bureau Jeugdzorg Roermond (BJZ) meldde zich woensdag als derde organisatie aan de deur van Heykeshoeve in Ell, om een kind op te halen. De hulp van de politie werd zelfs ingeroepen om het 11-jarige meisje te vinden. Dit keer werd er niemand meegenomen. Het kind, dat sinds acht maanden in het pleeggezin van Veronika Jong verblijft, was spoorloos verdwenen.

Terwijl geen enkele organisatie wil zeggen wat nu eigenlijk het ‘gevaar’ is  -en ook de biologische moeder van het 11-jarige meisje wil dat het kind bij het pleeggezin blijft- hielden Veronika en haar dochter Rosa-Linde zich van de domme tegenover de politie en medewerkers van JZR.  Later lieten ze aan Dagblad De Limburger weten ‘dat ze op een veilige plek is.’

Kritisch
Rosa-Linde noemde de actie daarbij zeer schadelijk voor het kind. ‘Dat vindt ook haar biologische moeder. Niet wij, maar JZR zijn haar beulen.’ Moeder en dochter vangen al jaren pleegkinderen op. Ze voelen zich nu slachtoffer van laster. Bovendien leven er volgens hen revanchegevoelens bij voogdijinstellingen, omdat ze zich altijd kritisch hebben opgesteld ten aanzien van die organisaties. ‘Jeugdzorg Roermond heeft alles gedaan om te voorkomen dat dit meisje bij ons geplaatst zou worden, maar de kinderrechter heeft de directie overruled en bepaald dat ze hier op haar plek is. Dat was ook de wens van haar biologische moeder, die in Engeland verblijft. Blijkbaar heeft de directrice van Jeugdzorg Roermond dat niet kunnen verkroppen’ verklaarde Veronika tegenover de krant.

Machtspositie
Veronika en Rosa-Linde houden nu rekening met zware maatregelen omdat ze de 11-jarige verborgen houden, maar ze blijven zich verzetten tegen de machtspositie van voogdijinstellingen. ‘We hebben bij de rechtbank tientallen verklaringen getoond van oud-pleegkinderen die ons steunen. Velen zijn inmiddels volwassen en zes van hen zijn afwisselend bij ons, om ons te beschermen tegen lieden die ons op sociale media dreigen te vermoorden en Heykeshoeve in brand te steken. Dat mag blijkbaar in Nederland.’

Reacties