Onduidelijkheid over redenen van jeugdbeschermingsorganisatie tot ingrijpen in Ell

Foto: www.heykeshoeve.nl

ELL – De William Schrikker Groep (WSG) uit Amsterdam, die een aantal kinderen heeft weggehaald bij de stichting Heykeshoeve in Ell, wil om privacyredenen niet aangeven waarom de kinderen daar niet veilig zouden zijn.

WSG, dat de voogdij heeft, haalde 10 juli eerst vier kinderen weg in Ell. Een week later haalde Jeugdzorg Brabant drie kinderen op. Een woordvoerder van WSG verklaarde eerder tegenover Dagblad De Limburger dat er ‘urgente signalen waren dat de kinderen gevaar liepen’ en dat de actie rechtmatig was. Die signalen kwamen echter niet van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, maar van ‘mensen die kennis hebben van de leefomstandigheden van de kinderen.’

Onafhankelijk Onderzoek
De advocate van Heykeshoeve, Suze Oudenhoven, vindt de gang van zaken niet kunnen. WSG wilde ook tijdens een besloten zitting geen enkele toelichting geven welke gevaren de kinderen zouden lopen en van wie die signalen afkomstig waren. ‘Hoe kan de stichting Heykeshoeve zich verdedigen tegen wilde aantijgingen, als je niet weet waar ze vandaan komen? Wij hebben de kinderrechter een dik dossier overhandigd met verklaringen van jongeren en (inmiddels) volwassenen, die naar volle tevredenheid bij Veronika Jong en haar dochter Rosa-Linde in huis zijn verbleven. Normaal moeten kinderen op hun achttiende het huis verlaten, maar sommige zijn zelfs vrijwillig tot hun tweeëntwintigste gebleven’ verklaarde de advocate tegen het dagblad. Ze wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de aantijgingen aan het adres van Heykeshoeve. ‘Alleen als de onderste steen boven komt, kan de familie Jong haar blazoen zuiveren.’

Aanwijzing
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet eerder weten de kwestie in Ell nauwlettend te volgen, maar nog geen plannen te hebben voor een dergelijk onderzoek. In februari kreeg de William Schrikker Stichting zelf een aanwijzing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, omdat de kwaliteit van de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen onvoldoende was. De inspectie wilde dat de stichting bij alle 7500 kinderen over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert, naging of de opvoedsituatie en de veiligheid van het kind goed in beeld zijn. De organisatie moest uiterlijk op 28 april 2020 de opvoedsituatie en de veiligheid van alle kinderen van 0 tot 4 jaar, over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert, in beeld hebben en hierop – waar nodig – handelen. Op 28 juli moest de organisatie ditzelfde hebben gedaan voor alle andere kinderen over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert. Als de stichting niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

In de zaak Ell doet kinderrechter Frank Oelmeijer in Roermond doet binnen vier weken uitspraak, of de pleegkinderen die bij stichting Heykeshoeve in Ell verbleven rechtmatig zijn weggehaald.

Reacties