Rondom het Leudal: van toendrarietgans tot PLEM-bedevaart

Foto: Wikipedia - Stefan Berndtsson (CC BY 2.0)

LEUDAL – Zolang het zomerweer uitblijft kun je in ieder geval je kennis van cultuurhistorie en natuur in onze eigen regio bijspijkeren met weer een editie van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal.

Daarin onder meer een prachtig dialectverhaal uit het archief van meester Herman Crompvoets: Keunke.

Drank
Het verhaal, dat speelt in het Roggel van de jaren twintig van de vorige eeuw, gaat over Coenraad (Keunke) Janssen. Hij was schoenmaker en runde tevens een klein cafeetje. Hij was echter zelf de beste klant, totdat zijn vrouw de drank achter slot en grendel plaatste. Hoe Keunke toch op slimme wijze zijn dorst kon lessen, lees je verder in deze geschiedenis.

Memorieboek
Verder een bijdrage van Gerrit van Heusden, die op gedetailleerde wijze beschrijft hoe de kanalen en beken in en rondom het Leudalgebied werden aangelegd. Jacques Beelen vond in het archief van de parochie Heythuysen een memorieboek, waarin pastoor Boymans aantekeningen heeft gemaakt over gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Heythuysen plaats hebben gevonden. Gerard Ernst geeft een mooie beschrijving van de toendrarietgans, een wintergast uit Noord-Rusland. Een in 2008 geringde gans kon worden gevolgd in diverse landen. Thijs Zeelen vertelt over de extreme lente van 2020. Nooit eerder werd in de maanden maart tot en met mei zoveel zonneschijn gemeten. Daarnaast beschrijft hij de weerhistorie van de lente in 1963. Op 18 mei van dat jaar vond in Haelen de eerste PLEM-bedevaart plaats.

Aanmelden
Heb je belangstelling, dan kun je voor slechts 17 euro abonnee worden van Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvang je dan gratis alle nummers die in 2019 zijn verschenen. Aanmelden kan per e-mail via [email protected] of telefonisch via 06-53.53.08.71 of  0475-59.37.67.

Reacties