Gemeente wacht provinciaal onderzoek naar buitenlandse werknemers niet af

Foto: Viduro

LEUDAL – Internationale werknemers uit de EU vormen een groeiende groep burgers in Nederland en leveren een grote bijdrage aan de economie in Nederland. Tegelijkertijd zijn er uitdagingen als het gaat om huisvesting en de leefbaarheid in wijken, zo gaf de gemeente Leudal dinsdag aan.

Het aantal internationale werknemers in Midden-Limburg is in de periode 2010-2018 gegroeid van 2729 naar 13.415. Daarvan zijn 1228 kenniswerkers (9 procent) en 12.187 arbeidsmigranten (91 procent). Kenniswerknemers zijn met name actief in sectoren als industrie en handel. Veel arbeidsmigranten werken in de sectoren landbouw, logistiek en industrie.

Grootschaligheid
In Leudal zijn zo’n 1800 internationale werknemers actief. Voor Midden-Limburg wordt de komende 10 jaar een groei verwacht naar een totaal van 24.600 personen in 2030. Dit betekent meer huisvestingsbehoefte, ook in Leudal. De gemeente wacht een provinciaal onderzoek niet af, maar ontwikkelt zelf nieuw beleid.
De op 11 februari 2020 vastgestelde notitie actualisatie beleid huisvesting biedt een verruiming van de huisvestingsmogelijkheden, door onder meer grootschaligheid voor korter verbijf (seizoenswerk) tot 225 personen en betere richtlijnen voor de kwaliteit van diverse huisvestingsvormen, om een goed woon- en leefklimaat te kunnen waarborgen. Niet alle regiogemeenten hebben hiervoor al actueel beleid.

Vergrijzing
Wethouder Robert Martens (D66): ‘Internationale werknemers zijn belangrijk voor onze lokale economie. Door een afname van de beroepsbevolking en de vergrijzing zijn deze mensen hard nodig. Om ze goed te kunnen huisvesten, is het wenselijk meer inzicht te krijgen in de doelgroep rondom registratie, huisvestingsmogelijkheden, gezondheidsaspecten en zo meer. Dit met het doel om ze beter te kunnen laten integreren in de samenleving. Aangezien we niet de enige gemeente zijn waar dit vraagstuk leeft willen we waar mogelijk ook optrekken met andere gemeenten in Midden-en Noord Limburg.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen