Een duik in het verleden van de eigen regio: Bezoek om de Hoek

Schutterij van Leiden in slagorde op de Mookerheide (1622).
Foto: Picryl.com - (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Het inmiddels vermaarde Midden-Limburgse Historisch Reisgenootschap Cliotravel zoekt het dit seizoen dichter bij huis. Min of meer gedwongen door het coronavirus natuurlijk, maar gelukkig begint geschiedenis vaak al om de hoek en hoef je daar niet ver voor te reizen.

Dat is dan ook het thema geworden: Bezoek om de Hoek. Een duik nemen in het verleden van de eigen regio

Excursies
Onder die noemer zijn een aantal excursies in de buurt gepland. Deze historische uitstapjes zijn prima te bereiken met eigen vervoer. We zetten ze even op een rijtje:

  • Fliegerhorst Venlo. Met gids en superkenner van dit Duitse vliegveld in de Tweede Wereldoorlog maak je met eigen ogen een aflevering van Nazi-megastructures mee. Deze excursie is op zondagmiddag 9 augustus vanaf 14.00 uur.
  • Excursie Mookerheide: Dit gebied is onlosmakelijk verbonden met de gelijknamige slag in de Tachtigjarige Oorlog. Twee broers van Willem van Oranje lieten op deze heide hun leven. Natuurlijk vertelt gids Bauke Eekma ook de legende van Kisten Trui. Ga mee op zaterdagmiddag 15 augustus,  vanaf 14.00 uur.
  • Vuursteenmijn Rijckholt en Thermenmuseum in Zuid-Limburg. Prehistorie en Romeinse Tijd op één dag. Eerst een bezoek aan de de vuursteenmijn in Savelsbos. Amateurarcheoloog Bert Vullers legt het belang van deze vuursteenmijn uit. ’s Middags naar het Thermenmuseum in Heerlen, op zondag 23 augustus om 10.00 uur.
  • Romeins Heel. Meer Romeinse geschiedenis is er op de archeologische middag in Heel, met archeologe Lieke van Diepen. Eerst ga je naar enkele vindplaatsen in Heel en vervolgens is er een kleine workshop, waarbij allerlei Romeinse vondsten worden gepresenteerd. Zondag 13 september om 14.00 uur.
  • Excursie Griendtsveen. Aan de rand van de Peel is een companydorp, gesticht door Eduard van Griendt. Hij had misschien te weinig oog voor de noden van zijn arbeiders, maar hij begreep wel wat schoonheid en harmonie inhielden. Dat kunnen we heden ten dage nog terugvinden in dit Peeldorp. Inwoner en kenner Frans van den Elzen verzorgt de rondleiding op zondag 11 oktober om 14.00 uur

Voor meer informatie en aanmeldingen, ga naar onze www.cliotravel.nl en klik op Bezoek om de Hoek.

Reacties