Overleg onderwijs en openbaar vervoer over bereikbaarheid en duurzaamheid

Foto: John Hölsgens

LIMBURG – Dankzij de samenwerking tussen Limburgse onderwijsinstellingen (MBO, HBO en Universiteiten), de vervoerders (NS en Arriva) en de provincie Limburg kan de bereikbaarheid van onderwijsinstellingen na de zomer voor studenten en medewerkers worden gegarandeerd. Dat heeft het provinciebestuur laten weten.

De provincie Limburg heeft de regie genomen door alle partijen bijeen te roepen en een gerichte set van afspraken te maken over de bereikbaarheids- en onderwijsaanpak in de hele provincie.

Pieken
De samenwerking smaakt naar meer en wordt in de toekomst verder uitgebouwd. Naast het goed bereikbaar houden van de onderwijsinstellingen moet het openbaar vervoer optimaal worden benut door grote pieken te voorkomen. Verder worden stappen gezet in de verduurzaming van de mobiliteit, met het oog op het leefklimaat. De provincie heeft een sturende en verbindende rol genomen, om tot een gecoördineerde aanpak te komen. Daardoor hoeft niet iedere onderwijsinstelling apart met de vervoerder af te stemmen en het wiel opnieuw uit te vinden.

Deelfietsen
Binnen Nederland is deze aanpak uniek, omdat het een samenwerking is die Limburg en Brabant gezamenlijk voor heel Zuid-Nederland regisseren. Ook de gemeenten worden betrokken via de Regionale Mobiliteitsoverleggen (RMO’s). Daarbij wordt gekeken naar samenhang met de gemeentelijke plannen om de vervoersbehoeften te stroomlijnen en duurzame mobiliteit te stimuleren. Gedacht wordt ook aan het aansporen van studenten en medewerkers om de auto te laten staan en vaker het OV of de fiets te nemen. Ook worden (deel)fietsen onder de aandacht gebracht tijdens de introductieweken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen