Leudal: kosten ‘onterecht’ monumentenonderzoek kunnen deels naar aanvrager

De Elisabethsmolen is een gemeentelijk monument
Foto: Wikepedia - John Scholte (CC BY-SA 4.0)

LEUDAL  – De gemeente Leudal wil de kosten voor gemeentelijk monumentenonderzoek voor een deel terugleggen bij de aanvrager, als daaruit blijkt dat een pand geen monumentale status heeft.

Dat verklaarde wethouder Arno Walraven (Samen Verder) gisteren tegenover Dagblad De Limburger. Walraven vindt het een reële maatregel, omdat de gemeente een dergelijk onderzoek moet uitvoeren als iemand hierom vraagt. Hij zijn met name heemkundeverenigingen die zich hiermee bezighouden.

‘Zomaar’
Het is volgens de wethouder goed mogelijk om vooraf al een inschatting te maken of een pand voor een monumentale status in aanmerking komt, en of de aanvraag dus kans van slagen heeft. Met deze regel wil hij voorkomen dat mensen ‘zomaar’ een aanvraag doen. Het idee van Walraven is trouwens nog geen officieel voorstel. De laatste jaren worden er sowieso nog maar weinig panden toegevoegd aan de monumentenlijst. In totaal heeft Leudal 241 monumenten, waarvan 118 rijks- en 123 gemeentelijke monumenten. Het wordt in de toekomst voor eigenaren mogelijk om de benoeming van laatstgenoemde status te weigeren. Omdat aan een gemeentelijk monument aanzienlijk minder zware eisen worden gesteld dan aan een rijksmonument, vindt de gemeente het belangrijk om ook de mening van de eigenaar hierin mee te laten wegen.

Reacties