Voorlopig laatste coronapersconferentie: versoepelingen komen eraan

Foto: John Hölsgens

DEN HAAG – Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat deelnemers van tevoren wordt gevraagd of ze symptomen van covid-19 vertonen, de zogenoemde triage.

Dat meldden bronnen in Den Haag voorafgaand aan de voorlopig laatste ‘coronapersconferentie’ van vanavond, door premier Rutte.

Evenementen
Voor bijeenkomsten zonder triage blijft wel een limiet gelden: binnen maximaal 100 mensen en in de buitenlucht 250. Voor alle bijeenkomsten wordt reserveren verplicht. Voor buitenevenementen zou de verwachte versoepeling kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld weer kermissen en festivals mogelijk zijn vanaf 1 juli. Voor grote evenementen is het wel afhankelijk van de afweging of een gemeente een vergunning verleent. Organisatoren moeten eerst aantonen dat ze voldoen aan alle eisen omtrent de coronamaatregelen. Volgens de bronnen is het niet de bedoeling dat er gelijk grote popfestivals worden gehouden. Een concert in een park zou wel weer moeten kunnen.

Voetbal
Vanaf 1 september is onder voorwaarden weer publiek welkom bij wedstrijden in het betaald voetbal. Vanzelfsprekend geldt de anderhalvemeterregel, van binnenkomst tot vertrek. Ook zijn spreekkoren niet toegestaan om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Daarnaast valt er vanavond een definitief besluit over de heropening op 1 juli van sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s. Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open, dat melden de Haagse bronnen maandag al. Voorwaarde is dat scholen hygiënemaatregelen treffen en dat voor die tijd het coronavirus niet is opgelaaid. De middelbare scholen zijn al sinds 2 juni gedeeltelijk open.

Reacties