Raad van State: fruitteler in Kelpen-Oler mag geen bomen kappen

Foto: Pixabay - Hans (CC0-Public Domain)

KELPEN-OLER – Een fruitteler uit Kelpen-Oler krijgt geen toestemming om negenenveertig eikenbomen langs de Hunselerdijk en Kuiperweg te kappen. Dat meldt Dagblad De Limburger vandaag.

Het bedrijf lag overhoop met de gemeente Leudal, maar de Raad van State onderschrijft nu de visie van de gemeente.

Schaduw
De drieendertig Amerikaanse eiken en zestien zomereiken  staan naast de velden waar de teler zijn frambozen en aardbeien kweekt. Ze zorgen voor schaduw, waardoor het fruit minder goed groeit. De fruitteler beweert hierdoor liefst zesduizend euro per jaar minder inkomsten binnen te halen. Verder zouden vallende bladeren een negatieve invloed hebben op het gras tussen de stellingen met fruit, zou het gevaarlijk zijn door vallende takken én zijn de eiken gevoelig voor de eikenprocessierups.

Waarde
In 2017 vroeg de teler toestemming om de bomen, waarvan de meesten trouwens op zijn eigen grond staan, te kappen. Ter compensatie zou hij dan veertig beuken aanplanten. De gemeente keurde dat plan af, omdat de eiken volgens het college van burgemeester en wethouders beeldbepalend zijn in het landschap. De gemeente noemt de bomen esthetisch waardevol. Ze zouden volgens het gemeentebestuur nog zeker vijftien jaar hun waarde kunnen behouden. De Raad van State vindt dat belang nu ook groter. Bovendien had het bedrijf de nadelige effecten kunnen zien aankomen vindt de Raad. De eiken stonden er al toen de teler in 2015 besloot de ruim zes hectare grote velden aan te leggen op deze locatie.

Reacties