D66 pleit voor digitaal beschikbare commissievergaderingen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Fractievoorzitter Dirk Voermans (D66) heeft burgemeester Désirée Schmalschläger gevraagd de commissievergaderingen van komende week digitaal beschikbaar te stellen voor de inwoners.

De raadsvergadering werd al digitaal uitgezonden. De commissievergaderingen werden de afgelopen periode schriftelijk afgedaan in verband met de coronamaatregelen. Vanaf deze maand kunnen de commissievergaderingen onder voorwaarden weer fysiek kunnen plaatsvinden.

Politiek
Inwoners hebben echter nog niet de mogelijkheid om naar het gemeentehuis te komen voor deze vergaderingen. Ze hebben daardoor geen enkele gelegenheid om iets te zien of horen wat er besproken wordt. De gemeente lijkt er voor te kiezen om de commissievergaderingen niet digitaal uit te zenden, omdat gevreesd wordt dat deze vergaderingen daardoor een (meer) politiek karakter krijgen.

Hart
Volgens Voermans moet het algemene belang echter zwaarder wegen. Aanstaande week staan er meerdere punten op de agenda die voor een breed publiek zeer interessant zijn. De fractievoorzitter van de democraten noemt als voorbeeld de sportieve omgeving in Neer en de scholenfusie voor Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter. ‘Zelfs wij, raadsleden die niet in de commissie zitten, hebben niet de kans en gelegenheid om het debat over deze zeer gevoelige onderwerpen te volgen’ schrijft Voermans in een mail aan de burgemeester. ‘Mijn democratisch hart doet pijn om te constateren dat we het blijkbaar niet over hebben voor onze inwoners om
deelgenoot te zijn van zaken die ze raken. Ik wil u daarom vragen, of beter gezegd, oproepen, om uw hart als burgermoeder te laten spreken en het alsnog mogelijk te laten maken om de commissievergaderingen van komende week digitaal beschikbaar te stellen voor onze inwoners.

‘https://twitter.com/MichelGraef/status/1271383796890374146

Reacties