RES Noord- en Midden Limburg zet fors in op besparing

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Vorige week heeft de RES-regio Noord- en Midden Limburg de voorlopige concept RES (Regionale Energie Strategie) ingediend bij het Rijk. De dertig RES-regio’s in Nederland onderzoeken waar duurzame elektriciteit opgewekt kan worden en hoe we stap voor stap van het aardgas af kunnen.

Noord- en Midden Limburg heeft bewust gekozen om ook het besparen van energie mee te nemen in haar strategie. Wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt.

Isoleren
Noord- en Midden Limburg wil 25 procent minder CO2 uitstoten dan in 2015, door energie te besparen én door op daken van woningen en kleine gebouwen zonnepanelen te leggen. ‘Het isoleren van de gebouwen in onze regio is misschien wel de grootste opgave die we hebben. Alleen al het isoleren van de ruim 230 duizend woningen is een hele operatie. Dit vraagt inzet van iedereen’, zo licht Thijs Kuipers, voorzitter van de stuurgroep RES Noord- en Midden Limburg toe. ‘Isolatie is tegelijkertijd ook een goede investering. Je bespaart energie en isolatie maakt gebouwen geschikt voor duurzame warmteoplossingen zoals een warmtepomp. Om deze klus te klaren komt er vanuit de regio een pakket met maatregelen om inwoners, bedrijven, organisaties en overheden te ondersteunen.’

Terawattuur
De RES-regio’s hebben in het Klimaatakkoord de opdracht gekregen om samen 35 TWh (terawattuur) aan grootschalige duurzame elektriciteit op te wekken. Noord- en Midden Limburg wil 1,2 TWh duurzaam opwekken met grootschalige zon- en windprojecten. Hiermee voorziet de regio voor een groter deel in haar eigen behoefte aan duurzaam opgewekte elektriciteit. Deze ambitie moet in 2030 gerealiseerd zijn en de projecten hiervoor moeten in 2025 vergund zijn. Voor die 1,2 TWh zijn ongeveer 70 windturbines (van 5-6 megawatt) of ongeveer 1.600 hectare (circa 2.000 voetbalvelden) aan zonnepanelen nodig. Zo’n 11 procent van die 1,2 TWh wordt nu al opgewekt in de regio en 65 procent van de ambitie wordt waargemaakt met projecten die al in de planning staan.

Vraag
Het plan is om in 2050 iedereen van het aardgas af te hebben. Dat moet in fases gebeuren. Elke gemeente moet in 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) opleveren waarin ze beschrijven hoe ze dit per wijk gaan aanpakken. Uit de eerste regionale analyses blijkt de combinatie van een (hybride)warmtepomp en extra isolatie in de meeste gevallen de beste oplossing om gebouwen duurzaam te verwarmen. De RES richt zich op 2030, maar Noord- en Midden Limburg kijkt ook alvast vooruit naar 2050 zodat ze kunnen inspelen op ontwikkelingen die ze nu al ziet aankomen. De komende jaren wordt steeds meer elektrisch gereden en komen er veel warmtepompen bij. De vraag naar elektriciteit groeit dus verder door. Daar houdt de regio in haar plannen nu al rekening mee. Ook gaat de regio aan de slag met ontwikkelingen als waterstof en de opslag van elektriciteit in batterijen.

Windpark
Noord- en Midden Limburg vindt dat inwoners de vruchten moeten plukken van de energietransitie en betrokken moeten worden in de keuzes die hiervoor worden gemaakt.  ‘Inwoners moeten vroeg in het proces worden betrokken en hun ideeën en wensen mee kunnen geven. Noord- en Midden Limburg heeft het streven gesteld dat minimaal 50 procent van de grootschalige energieprojecten in de regio lokaal eigendom moet zijn. Dit betekent dat inwoners de kans moeten krijgen om voor minimaal de helft eigenaar te worden, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie. Hierdoor komen de opbrengsten van de energieprojecten terecht bij de inwoners.’
In Limburg zijn al veel voorbeelden daarvan, zoals Burgerwindpark Ospeldijk en Windpark Neer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen