Zonovergoten Pinksteren, eerste versoepelingen gaan maandag in

Foto: Pixabay-ScarletRE (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Er wordt een zonovergoten Pinksteren voorspeld en het merendeel van Nederland geniet van een paar vrije dagen. De coronamaatregelen die vorige week zijn ingevoerd, waaronder extra maatregelen in de binnensteden van Venlo en Roermond en het Designer Outlet in Roermond, hebben volgens de Veiligheidsregio vorig weekend voldoende gefunctioneerd.

Deze maatregelen blijven dan ook ongewijzigd van kracht met het oog op het aanstaande Pinksterdagen.

Horeca
Op basis van de versoepeling vanaf 1 juni, heeft Veiligheidsregio Limburg-Noord een nieuwe noodverordening vastgesteld. De boodschap daarvan blijft: vermijd drukte en houd afstand. Vanaf maandag 12.00 uur mag de horeca weer open. Om verspreiding van het virus tegen te gaan geldt dat er niet meer dan 30 gasten binnen in de eet- en drinkgelegenheid aanwezig mogen zijn en iedereen moet reserveren. Terrassen moeten voldoen aan bepaalde inrichtingseisen. Gasten maken gebruik van een zitplaats, houden ten minste 1,5 meter afstand van elkaar, met uitzondering van personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Ook terrassen bij sportaccommodaties mogen open onder dezelfde voorwaarden als reguliere terrassen. De kantines bij sportaccommodaties blijven vooralsnog gesloten.

Cultuur
Markten Markten zijn weer volledig toegestaan, inclusief de non-food kramen. Wel moeten bezoekers ook hier altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Onder voorwaarden openen ook bioscopen, filmhuizen, theaters, podia voor alle genres van muziek, musea en monumenten weer de poorten voor publiek en mag men publiekgerichte activiteiten organiseren. In gebouwen die voor publiek toegankelijk zijn, geldt een maximum van 30 personen per gebouw. Maar voor bioscopen, theaters en concertzalen is een uitzondering gemaakt. Hier geldt een maximum van 30 personen per van elkaar af te scheiden ruimte. Gelegenheden als bowlingbanen, escaperooms, binnenspeeltuinen en glow in the dark golf, mogen eveneens open met een maximum van 30 personen per gebouw. Ook hierbij geldt weer de 1,5 meter afstandsregel. Hetzelfde gaat op voor gemeenschapshuizen en multifunctionele accommodaties.

Sport
Om de risico’s op verspreiding van het coronavirus te beperken, is het voorlopig nog verboden om binnen te sporten of te bewegen. Ook niet als dit onderdeel is van een afslanktherapie. Uitzonderingen hierop zijn topsport (op door NOC-NSF en KNVB aangewezen locaties), zwembaden en gymlessen op basisscholen, als onderdeel van het onderwijsprogramma. Een fitnessclub die buiten (groeps)lessen kan organiseren, mag dat doen wanneer dat binnen de richtlijnen kan en wanneer deze activiteiten geen problemen veroorzaken voor de openbare orde. Op medische indicatie kunnen onder andere fysiotherapeuten en revalidatietherapeuten ook binnen bewegingsoefeningen organiseren. Dit geldt alleen voor (para)medische beroepen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op. In geval van twijfel kan overlegd worden met de inspectie. Oefenwedstrijden in clubverband voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn toegestaan. Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt de afstandseis van 1,5 meter dan dus niet. Een potje voetbal is voor deze leeftijdsgroep hiermee weer toegestaan.

Samenkomsten
Samenkomsten met grotere groepen mensen zijn vanaf 1 juni ook weer toegestaan, met inachtneming van de anderhalvemeterregel blijven houden. Evenementen blijven vooralsnog verboden tot 1 september. Onder evenementen vallen onder meer braderieën, festivals, popconcerten, betaald voetbalwedstrijden en straatfeesten. De toiletvoorzieningen in recreatiegebieden, parken en natuurgebieden mogen weer geopend worden voor publiek. Deze versoepeling geldt vooralsnog niet voor de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen in vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes. De toiletvoorzieningen bij jachthavens mogen ook open, maar de gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen niet.

Reacties