Cybercrime in Limburg toegenomen met 29 procent

Foto: Pixabay - u_lxme1rwy (CC0-Public Domain)

LIMBURG –  In de provincie Limburg werden afgelopen jaar 159 cybercrime-delicten geregistreerd. Ten opzichte van 2018 (123 delicten) is hiermee sprake van een stijging van 29,3%.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen acht jaar. Ook verschillen tussen gemeenten binnen Limburg werden in kaart gebracht.

Jonge slachtoffers
In 2019 werden in totaal 4700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Relatief weinig
Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten, liefst 1591. Ook Zuid-Holland (640) en Noord-Brabant (547) kenden relatief veel cybercriminaliteit. Zeeland kent, van alle provincies, het laagste aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Ook in Flevoland (193) valt het in vergelijking nog mee.

Gemeenten
Binnen Limburg had Heerlen afgelopen jaar te maken met de meeste cybercrime-misdrijven (28). Ook in Venlo (25) en Maastricht (19) waren er -binnen de provincie- relatief veel registraties. Binnen Leudal waren er slechts twee registraties. Bekijk hier alle gemeentelijke onderzoeksresultaten in Limburg

Reacties