Burgemeester: ‘Heropening van de horeca wordt een spannende stap’

Foto: ML5

LEUDAL – Burgemeester Schmalschläger komt twee keer per week samen met het kernteam corona om te bekijken wat de gevolgen van de landelijke regels voor de gemeente Leudal zijn en welke vragen onze inwoners, ondernemers en verenigingen vooral hebben.

Sinds dinsdag weten we welke maatregelen vanaf 1 juni verder versoepeld worden, maar er leven toch ook nog veel vragen bij mensen.

Thuis
Bijvoorbeeld, wat zijn nu eigenlijk de regels voor aantallen en afstand buiten en thuis? ‘We hebben de premier horen zeggen dat hij de regels voor buiten wil versoepelen’ zegt de burgemeester op de gemeentelijke website. ‘Daar waar er eerst sprake was van een maximum van drie personen, geldt er nu buiten alleen de verplichting van 1,5 meter afstand en het dringende advies om drukte te vermijden. Thuis geldt nu in elk geval nog de richtlijn: maximaal drie mensen op bezoek én ook dan 1,5 meter afstand houden. Zowel binnen als in de tuin of op het balkon.’

Horeca
Wat betekent de heropening van de horeca op 1 juni, vanaf 12.00 uur, voor Leudal? ‘De opening van de horeca is een spannende stap. Ik vind het ontzettend goed dat er voor horeca-ondernemers weer betere tijden gaan aanbreken, maar met alle regels die er gelden is dit wel een hele klus. Vanuit de gemeente gaan we horeca-ondernemers vóór 1 juni zo goed mogelijk begeleiden in de voorbereidingen op een veilige herstart. Vanaf 1 juni zullen onze toezichthouders en handhavers horeca hoog op hun lijstje hebben staan. Niet alleen om te kijken of de horeca-ondernemer zich aan de regels houdt, maar ook of de gasten de noodzakelijke regels opvolgen. Zo niet, dan kunnen er zowel voor de ondernemer als voor de gasten boetes vallen’ aldus Schmalschläger.

Schoolroute
De rol van de gemeente bij het weer van start gaan van de middelbare scholen, vanaf 2 juni, is beperkt. ‘Het heropenen van de middelbare scholen is vooral werk voor die scholen zelf en de overkoepelende stichtingen. Wat wel een héél belangrijk aandachtspunt is, is het feit dat onze scholieren weer volop op de fiets zullen stappen en dat een veelgebruikte fietsroute momenteel een locatie is waar een gebiedsverbod geldt, namelijk de Defensieweg in Baexem. Wij zullen als gemeente ervoor zorgen dat er vóór 2 juni een doorgang voor scholieren komt, waardoor zij veilig van en naar school kunnen’

Alle vragen en antwoorden van de burgemeester zijn hier na te lezen.

Reacties