Oproep aan Duitsers: kom niet funshoppen

Foto: Pixabay - gonghuimin468 (CC0-Public Domain)

LIMBURG – De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft woensdag een oproep aan de Duitse kooptoerist gedaan via de Duitse media. De reden hiervoor is dat het afgelopen zondag te druk was in het Outlet in Roermond en in de binnenstad van Venlo.

Vooral de hoeveelheid Duitse kooptoeristen heeft ertoe geleid dat bijvoorbeeld de gemeente Venlo meer maatregelen in het centrum getroffen heeft. Ook het Outlet in Roermond heeft extra maatregelen moeten nemen.

Gezond verstand
Er moest een ‘midden’ worden gevonden, wetende dat een sluiting van de grens en grenstoezicht niet mogelijk zijn in verband met afspraken tussen beide landen. Maatregelen op lokaal niveau zijn dus noodzakelijk en er moet een beroep worden gedaan op het gezonde verstand van iedereen, ook van de Duitse (koop)toerist.

Versoepelingen
Nu er versoepelingen van de maatregelen van kracht zijn, zowel in Nederland als in Duitsland, zal dit onherroepelijk leiden tot meer drukte op straat en in de centra, ondanks dat de horecazaken nog steeds gesloten zijn. De inspanningen blijven er echter op gericht te voorkomen dat het coronavirus verder wordt verspreid. Veel komt nu ook aan op het individuele gedrag van de bezoeker bij het naleven van de regels. Bij het niet naleven kan er nog steeds bekeurd worden, waarbij een boete van 390 euro mogelijk is.

Boodschap
De centrale boodschap aan de Duitse (koop)toerist was vandaag om het bezoek aan de regio Noord en Midden Limburg geen gezellig dagje uit met de hele familie te maken. Hemelvaartsdag en daarna mag simpelweg niet leiden tot grote drukte in de winkelcentra en het outlet. Inkopen worden het best heel gericht gedaan. In Nederland geldt nog steeds dat anderhalve meter afstand tot elkaar gehouden moet worden, dat geldt dus ook voor de Duitse kooptoerist. Ook bij verkoudheid en griepklachten wordt deze geacht thuis te blijven. Winkelstraten, maar ook parkeergarages kunnen worden afgesloten als het te druk dreigt te worden. Op campings, vakantieparken en jachthavens zijn ook de centrale sanitair-voorzieningen nog steeds gesloten

Outlet
Het outlet in Roermond gaat de anderhalve meter waarborgen in de wachtrijen en in de winkelstraten. ‘Crowd control managers’ gaan de rijvorming regelen. Deze professionals zullen de wachtrij in het geheel verwijderen en de winkel tijdelijk sluiten, indien de wachtrij onverhoopt toch te groot zou worden. De toegestane bezoekersaantallen in het Outlet wordt verlaagd naar 3000.

Reacties