Tien minuten die omvliegen: bezoek voor bewoners Zorgcentrum Beek en Bos

HEYTHUYSEN – Emotioneel. Dat was in één woord de beste omschrijving voor hetgeen er zaterdag plaatsvond bij Zorgcentrum Beek en Bos in Heythuysen. De organisatie van het Pleinfestijn in Heythuysen had dit keer de krachten gebundeld voor een heel ander gebeuren. Het initiatief ontstond bij één van de leden, Peter Vullers, wiens moeder op de begane grond van het Zorgcentrum woont.

Peter was er zich van bewust dat de bewoners op de hoger gelegen niveaus van het gebouw, door de coronacrisis, al weken van bezoek verstoken waren. Sommigen zelfs nog langer. Hij besloot het organisatievermogen en enthousiasme van zijn makkers in te schakelen om daar verandering in te brengen.

Schema
Wat teamgeest al niet vermag: in slechts een paar weken tijd werd het onmogelijke mogelijk. Want het gaat er niet alleen om ‘even’ een hoogwerker te regelen. Toegangswegen moeten uitgezocht worden. De lokale situatie werd met luchtfoto’s uitgeplozen en in kaart gebracht. Alles moet afgestemd worden met leiding en personeel van het Zorgcentrum, maar ook met de gemeente. Veiligheidsmaatregelen staan voorop. Een bezoekschema moet worden opgesteld, bezoekers geïnformeerd. De hele dag is het een komen en gaan, want de bezoeken vonden plaats tussen 9.00 uur en 17.00 uur. En dan nog zijn het maar tien minuutjes per visite, om iedereen aan de beurt te laten komen. Tien minuutjes die uiteraard omvliegen.

Geen toeloop
Zo ook voor de kinderen van meneer Vaes, op de eerste verdieping. Broer en zus zijn niettemin dolgelukkig met het initiatief. Hij woont in Volendam, zij in Rosmalen. Het was dus al vroeg de deur uit die zaterdag. Dochter had haar vader al sinds februari niet gezien. Ja, gebeld wel. Maar dat is natuurlijk heel wat anders. Er vloeit dan ook menige traan, niet alleen bij de direct betrokkenen. Pers is slechts heel beperkt geïnformeerd, de organisatie wilde geen enorme toeloop. Slechts Leudal.Nieuws.nl en de lokale omroep ML5 zijn aanwezig. Maar dat de mensen van Pleinfestijn het niet voor zichzelf doen blijkt uit meer. ‘Als er mensen zijn die een soortgelijk initiatief willen opzetten mogen ze zich rustig bij ons melden. Het draaiboek ligt er nu immers’ zo liet de organisatie weten.

Reacties