Robot Tessa in gebruik genomen binnen de wijkverpleging

Foto: De Zorggroep

LIMBURG  – De Zorggroep blijft bezig met het introduceren van innoverende techniek. Zagen we laats al de ‘slimme brillen’, deze week werd ook robot Tessa in gebruik genomen binnen de wijkverpleging.

De eerste vijf Tessa’s zijn al aan de slag gegaan. De komende maanden komen daar circa honderd Tessa’s bij in alle wijkverplegingsteams van De Zorggroep.

Sociaal
Tessa is een sociaal robotje dat berichten uitspreekt, herinneren geeft, vragen stelt en muziek afspeelt. Dit wordt ingesteld door de mantelzorger en/of zorgverlener. Op die manier biedt Tessa structuur en activeert ze de cliënt voor verschillende activiteiten. Tessa is een hulpmiddel, net als een rolstoel, maar dan voor cognitieve ondersteuning. Het robotje wordt inmiddels ingezet door meer dan 75 zorgaanbieders om zorg te kunnen bieden aan hun cliënten.

Begeleiding
De Zorggroep en Tinybots hebben een selectietool ontwikkeld waarmee bekeken kan worden of Tessa in de situatie van de cliënt past. Tessa wordt ingezet bij een cliënt die zonder begeleiding moeite heeft met eten, drinken, medicatie, aan- en uitkleden, of persoonlijke verzorging, maar dit in principe fysiek wel kan. Er is voor gekozen om juist in de huidige coronasituatie met behulp van de robot deze begeleiding te kunnen bieden op een manier die eenvoudig, prettig en veilig is. In deze tijd kan Tessa nog meer toegevoegde waarde bieden omdat cliënten niet meer naar dagbestedingen of eetpunten kunnen en er soms minder zorg langs komt.

Training
Als gevolg van de coronamaatregelen hebben Tinybots en De Zorggroep samen de ‘Tessa plug & play’ gemaakt. Deze Tessa is al helemaal klaar als ze uit de doos komt. Er hoeft geen installatie plaats te vinden. Daarnaast kunnen zorgverleners en mantelzorgers niet persoonlijk getraind worden in het gebruik van de robot. Om hen toch te ondersteunen hebben Tinybots en De Zorggroep een online training center gebouwd, waar mantelzorgers en zorgverleners leren wat Tessa is en hoe je haar goed instelt om de cliënt te kunnen helpen om zelfstandig te kunnen leven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen