Nieuwe roman van stadsdichter Frits Criens

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Frits Criens, stadsdichter van Leudal, heeft een nieuwe roman uitgebracht: ‘Dansen op drijfzand’.

De oorlog en vooral de gevolgen daarvan voor gewone mensen, is een belangrijk thema in het proza van Frits. In 2009 kwam al ‘Verzwegen oorlog’ uit, zijn debuutroman, over de gedwongen evacuatie van zijn schoonouders naar Friesland. Vorig jaar nog vonden in Haelen tien uitvoeringen plaats van ‘Vossen van de Spik’, over de verzetsfamilie Vossen.

OD
‘Dansen op drijfzand’, een roman over volwassenwording én de rol van de Ordedienst direct na de oorlog, is daar eigenlijk een logisch vervolg op. Als de nazi’s eind 1944 vluchten voor de geallieerden, zijn grote delen van Limburg bevrijd. Ordediensten (OD) nemen het gezag over. In 1994, vijftig jaar later, maakt Art Vloebeekx een werkstuk over deze OD-periode.

Hij is zestien, gaat naar het Atheneum en woont tijdelijk bij zijn opa Petran Vloebeekx, in wie hij een kinderlijk vertrouwen heeft. De oude man is lovend over zijn hoofdrol bij de OD. Als opa’s oude buurmeisje, Ciel van Ekste, ontdekt dat Art een kleinzoon is van Petran, begint ze hem mondjesmaat een totaal ander beeld van zijn grootvader te schetsen.

Speelbal
Zij en Petran hebben een gruwelijke afkeer van elkaar. Met hun wrange, vijandige verhalen over de ander maken ze Art tot hun speelbal. Zeker als hun vijandschap nauw verweven blijkt met de vijandschap tussen Sevrien van Ekste (broer), en Matties Vincken, opa’s kameraad en Hoofd van de OD. Zo verdwaalt Art op zijn zoektocht naar de waarheid, in een labyrint van hele en halve waarheden en verdachtmakingen. Wie kan hij nog geloven? Vertrouwen slaat om in twijfel, zijn solidariteit met opa wankelt. Gesteund door klasgenote Lexy die hem eerder heeft gered uit een vechtpartij, maakt Art ten slotte een verrassende keuze.

Frits Criens is een innemend performer en vlotte verteller met een directe stijl, die lezers en luisteraars boeit en overtuigt.
‘Dansen op drijfzand’ is via internet te bestellen bij de uitgever. Wie graag een gesigneerd exemplaar ontvangt, moet een mail sturen naar [email protected] Ook uitgegeven bij Elikser: Een roos vol splinters (2017).

Reacties