Mensen aan de deur: advies om collectes en verkoopacties af te lassen

Foto: Wikipedia - Amin (CC BY-SA 4.0)

LEUDAL – Voor de komende periode stonden veel collectes en verkoopacties op de planning. De gemeente krijgt momenteel veel vragen van verenigingen of men deze acties wel of niet moet laten doorgaan.

Gezien de huidige situatie rondom het coronavirus luidt het gemeentelijk advies deze collectes en acties niet door te laten gaan, in ieder geval tot en met 6 april.

Online
Amnesty International brak vorige week al de nationale collecteweek af, om deze alleen online voort te zetten. De afgelopen dagen kwamen er uit het land zelfs berichten binnen dat het Rode Kruis zou collecteren voor alle corona-patiënten. Het blijkt dus dat er nog altijd mensen zijn die misbruik willen maken van de ernstige situatie omtrent het coronavirus, want er is geen sprake van een dergelijke collecte aan de deur.

Richtlijnen
Besluit u als vereniging toch door te gaan met een collecte of verkoopactie aan de deur? Volg dan in ieder geval de richtlijnen van het RIVM:

  • 1,5 meter afstand
  • geen fysiek contact bij betalen

Post
Post.nl gaat voorlopig gewoon door met het bezorgen van pakjes en briefpost, maar neemt eveneens maatregelen die medewerkers en klanten moeten beschermen. Zo wordt pakketbezorgers gevraagd om het pakje aan de deur op de grond te zetten en daarna pas aan te bellen. Vervolgens nemen zij de gevraagde afstand in acht. Bij nat weer bellen ze aan en houden de zending in de hand. Zodra de ontvanger opendoet zal hem of haar gevraagd worden om afstand te nemen en wordt het brievenbus- of belpakje over de drempel binnen gelegd.

Handtekening
Om ‘contactloze bezorging’ mogelijk te maken is ook de werkwijze voor zendingen met handtekening voor ontvangst tijdelijk aangepast. Dit betekent dat de ontvanger voorlopig geen handtekening mag zetten. De bezorger noteert – na toestemming van de ontvanger – de naam en de laatste drie cijfers van het legitimatiebewijs, zoals paspoort of rijbewijs. Als de ontvanger hier geen toestemming voor geeft, gaat de zending retour afzender.

Reacties