GGD blijft contacten van coronapatiënten twee weken monitoren

Foto: Pixabay - geralt (CC0-Public Domain)

LEUDAL/WEERT – Dinsdag werd een tweede besmetting door het coronavirus (COVID-19) bij een inwoner van Leudal bevestigd. De patiënt ligt in het Sint Jans Gasthuis in Weert.

De gezinsleden van de patiënt hebben geen verdachte klachten, maar ze blijven puur uit voorzorg thuis van werk en school.

Contactonderzoek
De GGD brengt momenteel in kaart met wie de patiënt contact heeft gehad. Deze contacten moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. De GGD blijft deze personen de komende twee weken checken. Bij klachten worden zij sowieso door de GGD getest.

Protocol
Het RIVM en de GGD blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen en passen steeds hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn even eenvoudig als inmiddels wel bekend. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken: handen regelmatig wassen met zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg.

Handen geven
Premier Mark Rutte riep alle Nederlanders maandag al op om te stoppen met het schudden van handen. Volgens het RIVM is het daarnaast echter ook goed om lichamelijk contact in de algemene zin te vermijden, zoals begroetingszoenen op de wang. Dat advies van het RIVM geldt voor iedereen, maar dat betekent niet dat je je partner geen kus meer mag geven. Het is volgens een woordvoerder zo dat het virus nog niet wijdverspreid is in het land. ‘Dus we adviseren nog niet om geen kus aan de partner te geven.’

Informatie

Vragen over het coronavirus? Op de website www.ggdlimburgnoord.nl en die van het RIVM www.rivm.nl kunt je informatie vinden over het coronavirus en de rol van de GGD. Voor algemene vragen over het is een landelijk publieksnummer geopend; 0800-1351. Voor vragen over uw eigen gezondheid; neem contact op met uw huisarts of met het informatienummer van GGD Limburg-Noord via; 088-119.19/90. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen