Coronavirus: burgemeester Schmalschläger reageert

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Burgemeester Désirée Schmalschläger heeft als burgemeester van de gemeente Leudal contact met de Veiligheidsregio en de GGD Limburg Noord over ontwikkelingen rondom het coronavirus. Wanneer er sprake is van een nieuwe besmetting in onze gemeente wordt zij hier als eerste over geïnformeerd.

Schmalschläger vindt het belangrijk inwoners van Leudal zo goed mogelijk te informeren over het coronavirus en eventuele noodzakelijke maatregelen binnen onze gemeente. Ze geeft op de website van de gemeente daarom antwoord op enkele veel gestelde vragen over het coronavirus en de besmettingsgevallen in Leudal.

Isolatie
Er zijn sinds woensdag drie besmettingen in Leudal bekend. De eerste besmetting werd geconstateerd op 9 maart. Deze besmette persoon verblijft in thuisisolatie. De gezinsleden van de patiënt hebben geen verdachte klachten, maar ze blijven uit voorzorg thuis van werk en school. De tweede besmetting is op 10 maart geconstateerd. Deze tweede patiënt ligt in het Sint Jansziekenhuis in Weert en wordt daar in strikte isolatie verzorgd. Woensdag kwam het bericht van de GGD dat er een derde inwoner van Leudal besmet is met het coronavirus. Ook voor deze nieuwe patiënt is de GGD een contactenonderzoek gestart. In onze regio – dat wil zeggen in de Veiligheidsregio Limburg Noord – communiceert de GGD Limburg Noord vanaf nu één keer per dag over nieuwe besmettingen en ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dit doen ze telkens rond 12.00 uur met een bericht op hun website www.ggdlimburgnoord.nl.

Privacy
Waarom wordt er bij een besmetting eigenlijk niet aangegeven in welk dorp de persoon woont? Schmalschläger: ‘Ik begrijp deze vraag en uw behoefte aan informatie heel goed. We hebben echter ook te maken met privacy van mensen. De GGD Limburg Noord hanteert de richtlijn dat ze bij geconstateerde besmettingen alleen de gemeentenaam vermelden. Dat is niet alleen in Leudal het geval, maar ook bij alle andere gemeenten in onze regio. Deze richtlijn moeten we als gemeente respecteren. Ik vind het wel heel belangrijk om te vermelden dat wanneer een besmetting van een persoon om verdergaande maatregelen in een dorp vraagt, we dit als gemeente adequaat zullen oppakken en ervoor zullen zorgen dat u hier als inwoner van op de hoogte wordt gesteld.’

De volledige reactie van de burgemeester op de ontwikkelingen is hier te lezen.

Reacties