Financiële steun voor be­houd van ge­bouw­de en groe­ne mo­nu­men­ten

Foto: Molenstichting Leudal

LIMBURG – De provincie Limburg heeft twee regelingen opengesteld voor behoud van gebouwde en groene monumenten.

Met de restauratieregeling ondersteunt de provincie urgente restauraties aan monumenten.

Startklaar
Het gaat om de ‘Nadere subsidieregels Restauratie Monumenten 2020-2022’ en de ‘Nadere subsidieregels Monulisa 2020-2022’. Beide regelingen hebben een looptijd van twee jaar. Een belangrijk criterium is dat een project startklaar dient te zijn: dat wil zeggen dat de eventueel benodigde vergunningen zijn verleend. Voor de restauratieregeling is in totaal een budget beschikbaar van 6 miljoen euro, dat in twee tranches van 3 miljoen zal worden opengesteld.

Erfgoedensemble
Met de Monulisa-regeling wordt de rijkssubsidie gecofinancierd, voor het normaal onderhoud aan gebouwen die nog een functie hebben voor de openbare eredienst, onderhoud aan molens en aan groene monumenten. Voor de Monulisa-regeling is een budget beschikbaar van 1,7 miljoen voor de volledige looptijd. Dat zowel restauratie als onderhoud van groene monumenten wordt ondersteund door de provincie, is een nieuwe beleidslijn. ‘Een monument staat niet op zich, maar vormt met zijn groene omgeving een functionele eenheid; het erfgoedensemble. We zijn blij dat we met beide regelingen een impuls kunnen geven aan het behoud daarvan’ zegt gedeputeerde Hubert Mackus (CDA). Beide regelingen zijn terug te vinden op www.limburg.nl.

Reacties