Hoe mooi iets kleins kan zijn: richtlijn voor cultuurbeleid

HEYTHUYSEN – Het is eigenlijk nauwelijks voorstelbaar, maar tot voor kort kende de gemeente Leudal niet eens een cultuurbeleid. Wethouder Martens kreeg het op z’n bord en samen met zijn beleidsmedewerkers zette hij vorig jaar de eerste lijnen uit. Een enquête die onder de inwoners gehouden werd moet hen daar bij helpen.

Dat wil niet zeggen dat er niets aan cultuur gebeurt in Leudal. Vele initiatieven werden al op poten gezet en daar kwam er zaterdag weer eentje bij, met de opening en open dag bij de nieuwe stichting Pop it Up.

Genoegen
Martens verrichtte met zichtbaar genoegen de openingshandeling van de locatie in Heythuysen, waar les wordt gegeven in zang en muziek. Waar de landelijke afbraak van cultuurbeleid jaren geleden werd ingezet door een staatssecretaris die verklaarde geen enkele binding met de sector te hebben, wat hij wel een voordeel vond bij het snoeien zonder scrupules, wees de wethouder op het belang van deze vorm van cultureel onderwijs. ‘In een tijd van toenemende individualisering is het enorm belangrijk dat mensen elkaar opzoeken om samen creatief bezig te zijn’ wist Martens. Want waar voornoemde staatssecretaris het politieke veld al lang weer geruimd heeft, zullen er altijd mensen blijven die muziek willen maken. Jong én oud.

Kleinschalig
Dat laatst was te zien aan de belangstelling voor de open dag. Bezoekers van alle leeftijden en pluimage genoten van de live-muziek door leerlingen en docenten in een gemoedelijke huiskamersfeer. Wellicht is het is juist dat kleinschalige dat toekomst heeft, zeker in dorpsgemeenschappen. In den lande waren bezuinigingen regelmatig de aanjager voor het opzetten van megalomane projecten die uiteindelijk ‘efficiënter’ zouden zijn. Het bleek in de meeste gevallen tot mislukken gedoemd. Het zijn juist de initiatieven van enkelen, die regelmatig aantonen hoe mooi iets kleins kan zijn. Wellicht een richtlijn voor het nieuwe beleid.

Reacties