Verhalen van vrijheid en naastenliefde in de veertigdagentijd

Rosita Steenbeek
Foto: Vera de Kok - Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

HEYTHUYSEN – Parochiecluster Tabor houdt jaarlijks tijdens de veertigdagentijd een lezingencyclus. Dit jaar staan die lezingen, in de geest van 75 jaar bevrijding, stil rondom thema’s als Jodenvervolging, onderduik, vrijheid en naastenliefde. In maart komen drie sprekers aan het woord in een tweetal bijeenkomsten.

Op donderdag 12 maart is het eerst de beurt aan Herman van Rens, met het thema ‘Hulp aan Joodse onderduikers in Limburg; een gouden bladzijde met zwarte vlekken’.

Herdenkingsreis
Herman en Annelies van Rens deden onderzoek naar de vervolging van joden en zigeuners in Limburg. In 2013 verscheen hun boek ‘Vervolgd in Limburg’.

Jaarlijks vindt onder hun leiding bovendien een zevendaagse wetenschappelijke herdenkingsreis plaats naar Auschwitz en Cosel. De lezing, in samenwerking met Heemkunde Heitse, start om 19.30 uur in De Tump aan de Kloosterstraat 2 in Heythuysen. Entree: vrije gave.

Vluchtelingen
Op 26 maart is op dezelfde locatie Rosita Steenbeek te gast met als thema: ‘Wie is mijn naaste?’ Steenbeek reisde naar Lampedusa, Sicilië en Libanon, waar zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners hoorde. Ze maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee en vertelt daarover in haar nieuwe roman die eveneens ‘Wie is mijn naaste?’ als titel heeft. Daarnaast zal zij in gaan op de familiegeschiedenis van Rose, een Joodse onderduikster. Twee thema’s in een. Ook deze lezing begint om 19.30 uur. Entree 7,50 euro bij de ingang van de zaal.

Actrice
Rosita Steenbeek is behalve schrijfster ook gids. Ze behaalde een propedeuse in theologie en een doctoraal in de Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie acteerde ze tevens regelmatig op het toneel en in film. In 1994 debuteerde ze met ‘De laatste vrouw’. Er volgden vele romans en meerdere boeken over Rome, de stad waar ze het grootste deel van het jaar woont

Reacties