Leudal en heel Limburg lopen warm voor woningverduurzaming

Foto: Vattenfall

LEUDAL – Naast twee landelijke regelingen om de woning te verduurzamen, kunnen huiseigenaren vaak ook een lokale subsidie aanvragen. Liefst 41% procent van de Nederlandse gemeenten biedt deze aanvullende regelingen aan. Maar in Limburg blijkt dit percentage nog veel hoger: 94% procent.

Veel Limburgse gemeenten stimuleren dus woningverduurzaming. Met uitzondering van de gemeenten Eijsden-Margraten en Stein, is in elke Limburgse gemeente een aanvullende lokale duurzaamheidsregeling van kracht. Huiseigenaren kunnen hier namelijk een subsidie aanvragen voor het afkoppelen van de regenpijp. De vergoedingen hiervoor verschillen per gemeente.

Pelletkachels
De Landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie voor Duurzame Energieopwekking (ISDE) kan door woningeigenaren worden aangevraagd voor de aanschaf van pelletkachels, warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels. In Limburgse gemeenten werden in 2016 en 2017 per 10.000 huishoudens gemiddeld 90 ISDE subsidieaanvragen toegezegd. Dit aantal ligt significant hoger dan het landelijke gemiddelde van 51 aanvragen. Maar de meeste Limburgse aanvragen werden in Leudal ingewilligd: Per 10.000 huishoudens werden daar 158 aanvragen afgehandeld, waarvan 58% voor pelletkachels. De minste Limburgse ISDE subsidieaanvragen werden werden overigens gedaan in Maastricht, namelijk ‘slechts’ 18 per 10.000 huishoudens.

Dit cijfers komen uit een analyse door Vattenfall, van alle Nederlandse energiesubsidies en aanvragen.

Reacties