Minder formaliteit en meer magie tijdens nieuwjaarsreceptie

HEYTHUYSEN – De uitspraak ‘nieuwe dame, nieuwe wetten’ zou wat ver gaan, want de basisingrediënten voor de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leudal werden weer allemaal gebruikt: toespraak van de burgemeester, de stadsdichter met een poëem, de huldiging der kampioenen van het afgelopen jaar.

Maar met het aantreden van de nieuwe burgemeester, Désirée Schmalschläger, waren er wel degelijk wat veranderingen doorgevoerd. Al zaten die in de details.

Gelid
Zo stonden de binnenkomers aanvankelijk wat verdwaasd om zich heen te kijken. In 2019 waren de leden van het college van B&W immers nog keurig in het gelid opgesteld bij de ingang, om zo iedereen die voorbij schuifelde keurig te hand te schudden en het beste te wensen. De nieuwe burgemeester vond dat klaarblijkelijk maar niks. En dus liep iedereen kriskras door de zaal van De Bombardon om elkaar op te zoeken. Dat had in ieder geval een wat minder formele sfeer tot gevolg.

Warm bad
Vervolgens ging Schmalschläger in rap tempo door haar speech heen. Misschien min of meer noodgedwongen, want ze had natuurlijk maar vier maanden om op terug te blikken. En dus ging het (nu nog) vooral over die kennismaking en het warme bad waarin ze daarmee sinds haar aantreden in september terecht was gekomen. Ook met de huldigingen ging het een stuk sneller dan de bezoekers gewend waren, al had dat vooral te maken met een veel lager aantal kampioenen dan voorgaande jaren.

Vertederend
Maar de kampioenen die er waren zorgden dan wel ook voor vuurwerk, gelukkig in figuurlijke zin dan. Janou Lambers betoverde de zaal muzikaal, Marysia Kozlowska vertederde met haar schilderwerk dat het Rijksmuseum haalde en Diesel Westerhoff bleek  – ondanks zijn jonge leeftijd  – naast vermaard visser ook een komiek die de lachers makkelijk op z’n hand kreeg. Ook Lambert Parren, Charles Corstjens en de veelwinners van het reddingsbrigadeteam Aoreven dwongen veel respect af. De wijze waarop goochelaar Nigel Otermans vervolgens echter de zaal verblufte, vormde een niet eerder gezien einde van het officiële gedeelte van de avond, dat dus een stuk minder officieel aanvoelde. Of burgemeester Schmalschläger het komende jaar nog meer magie nodig heeft blijf nog even ongewis, maar misschien heeft Nigel haar voor de komende raadsvergaderingen wat extra sterrenstof geleend. Gewoon voor het geval dat…

Reacties