Reisdocumenten vanaf voorjaar 2020 thuisbezorgd

Aanvragen gebeurt wél nog op het gemeentehuis.
Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Vanaf het voorjaar van 2020 gaat de gemeente Leudal reisdocumenten thuis bezorgen.

‘Een extra service, die we graag leveren aan onze inwoners’ zegt wethouder Stan Backus (Ronduit Open). ‘Uit onderzoek bleek namelijk dat hieraan behoefte bestaat.’

Motie D66
In juli nam de gemeenteraad een motie van D66 aan om te onderzoeken of reisdocumenten en rijbewijzen thuisbezorgd konden worden. Het thuis bezorgen van reisdocumenten (paspoorten en identiteitsbewijzen) wordt gestimuleerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor rijbewijzen is het momenteel wettelijk nog niet toegestaan. Wel voert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op dit moment al een aantal pilots uit in andere gemeenten. De ontwikkelingen op het gebied van thuisbezorgen van rijbewijzen worden dan ook op de voet gevolgd.

Kosten
De gemeente heeft besloten een groot deel van de bezorgingskosten voor eigen rekening te nemen. Als inwoner van Leudal betaal je 4,95 euro voor het gebruik van deze service. Op een afgesproken tijd en plaats komt de bezorger dan langs om persoonlijk het reisdocument te overhandigen. Het aanvragen van het paspoort of identiteitsbewijs vindt daarbij wel nog plaats in het gemeentehuis.

Zo werkt het
Het reisdocument kan bezorgd worden op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 22.00 uur en op zaterdag tussen 8.00 uur en 18.00 uur. Thuisbezorgen betekent ook bezorgen op het werk, of op de sportschool. Als het reisdocument klaar is neemt de bezorgdienst per mail contact op met de inwoner, om een bezorgafspraak in te plannen. Vanaf het voorjaar 2020 kunnen inwoners gebruik maken van deze extra service.

Reacties