‘Write for Rights’ in Roggel groeit: meer mensen, meer brieven…

ROGGEL – Het werd uiteindelijk een zeer geslaagd lustrum van de schrijfmarathon van Amnesty International, die tegenwoordig onder de naam ‘Write for Rights’ wordt gehouden, in Roggel. De groei van de actie vertaalt zich ook in de productie van brieven en kaarten: van rond de 600 vorig jaar naar circa 1000 tijdens deze 2019-editie.

En dat is goed nieuws: want hoe meer brieven er geschreven worden naar regeringsleiders en hun vertegenwoordigers, hoe meer die onder druk komen te staan om een einde te maken aan schendingen van universele mensenrechten.

Mentale steun
Dat dit werkt heeft Amnesty door de jaren heen wel gemerkt. Ieder jaar komen er wel weer verheugende berichten binnen, over vrijlatingen bijvoorbeeld. Maar nog steeds zijn er veel mensen die gevangen zitten om voor ons vaak ongelofelijke redenen. ‘Je mag ook niks meer zeggen’ hoor je ook wel eens in Nederland. Maar na je een middag te hebben verdiept in de levensverhalen van de mensen waarvoor Amnesty actie voert, realiseren de meeste mensen zich wel dat dit hier nog wel meevalt. Ook voor de mensen zelf die nu nog vastzitten of van wie de rechten op welke manier dan ook geschonden worden, klimmen de deelnemers aan de jaarlijkse actie in de pen. De kaartjes die voor hen geschreven worden blijken achteraf vaak voor een enorme mentale steun te zorgen. Het idee dat men niet vergeten wordt geeft houvast en de moed om door te gaan.

Massage
Een zinvolle actie dus, waaraan tegenwoordig ook al een aantal scholen in Leudal meedoen. De deelnemers dinsdag kregen op hun beurt support van mensen die hun talenten inzetten om er bovendien nog een gezellig en warm samenzijn van te maken. Zo was er in Roggel poëzie en veel muziek van onder meer Loose, Pyure en Ton Custers. Maar er was ook de mogelijkheid om je te laten verzorgen in de massagestoel. En uiteraard gingen ook alle opbrengsten daarvan naar Amnesty International…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen