Museumreis: Design van het Derde Rijk in Den Bosch

Met een gids wordt de collectie 'Design van het Derde Rijk' bezocht
Foto: Cliotravel

DEN BOSCH – Zaterdag 4 januari 2020 bezoekt historisch reisgenootschap Cliotravel uit Leudal de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ in Den Bosch.

De collectie wordt door een gids van het museum toegelicht. Vooraf kunnen deelnemers ook nog kennis maken met de onbekende geschiedenis van het gijzelaarskamp Sint Michielsgestel.

Total Design
De tentoonstelling in het Designmuseum te Den Bosch maakt zeer duidelijk dat kunst en design ook heel goed in dienst kunnen staan van het kwade. Ook toont de knappe en degelijke expositie hoe alomvattend design was in nazi-Duitsland.Het ging om niets minder dan Total Design, dat moest leiden tot een nieuwe Duitse mens, een nieuw Duitsland en een nieuwe Duitse volkscultuur. Centraal hierbij stond zuiverheid: in alle opzichten moest het nieuwe Duitsland worden ontdaan van ‘vreemde, ongezonde en on-Duitse smetten’.Het heeft geleid tot de grootste mensenmoord in de geschiedenis.

Onderpand
Hoe rechteloos dit Naziregime was, is onder andere nog te ontdekken in een dorp onder de rook van Den Bosch: Sint Michielsgestel. Op 4 mei 1942 arresteerden de bezetters 460 keurige heren. Het waren hoogleraren, politici, schrijvers, musici, advocaten, geestelijken, burgemeesters: een indrukwekkende doorsnede van de elite van Nederland. Met vrachtwagens werden ze vanuit het hele land samengebracht in het gijzelaarskamp Sint Michielsgestel. De Duitsers beschouwden deze groep als onderpand. Zolang de Nederlandse bevolking zich netjes en coöperatief gedroeg, zouden de gijzelaars geen haar op het hoofd worden gekrenkt. Was dit niet het geval, dan zouden één of meerdere van hen zonder pardon worden geëxecuteerd. Zo fungeerden de gijzelaars als een soort ‘represaille-reserve’. Eén van de gevangenen noemde Sint Michielsgestel daarom cynisch ‘Hitlers Herrengefängnis’.

Het vertrek is op 4 januari om 8.30 uur vanuit Horn. Er zijn ook opstapplaatsen in Roggel en Meijel. Rond 17.30 uur is men dan weer terug. Voor meer informatie: check de website www.cliotravel.nl of bel 06-19675394

Reacties