Elmah in de finale van het Ouderen Songfestival 2019

Elmah
Foto: Willemijn Ploem

HEYTHUYSEN/AMSTERDAM – De voorrondes en de pre-finales van de 28e editie van het Het Ouderen Songfestival zijn ten einde. Circa honderdzestig 55+-kandidaten stonden, begeleid door pianist en artistiek leider van het Ouderen Songfestival Kees van Zantwijk, sinds 19 september in de voorrondes verspreid door het land.

Elmah (Helma van Gorkum) uit Heythuysen was één van hen. Na een voorronde in Sint Jan Baptist in Swalmen en een pre-finale in Vught, bereikte de zangeres met haar vertolking van ‘Liefde van Later’ de eindstrijd die op 7 december in het Amsterdamse DeLaMar Theater gehouden wordt.

Pre-finales
Met 94 jaar was de Amsterdammer Joop Kalthoff de oudste deelnemer, maar voor hem bleef het bij de voorronde. Uit de in totaal elf voorrondes kwamen de vijfenveertig pre-finalisten voort. Zij traden naast het Vughtse Theater de Speeldoos op in Aan de Slinger in Houten en het Posthuis Theater in Heerenveen. Per pre-finale konden vijf kandidaten door naar de Grande Finale. Voor de zestiende finaleplek werd, voor het eerst in de geschiedenis van het Ouderen Songfestival, een wildcard ingezet. Onafhankelijk van de jury bepaalde Kees van Zantwijk wie alsnog naar de Grande Finale mag. Die wildcard heeft hij op 10 november, na afloop van de laatste pre-finale in Heerenveen, uitgereikt aan Frans Bloem. ‘Hij is een finaleplaats waardig, zowel voor wat betreft zang- en podiumprestatie, als voor zijn keuze van ‘Help is on the way’, een spannend, veeleisend lied’, aldus Van Zantwijk.

Online stemmen
Op zaterdagmiddag 7 december zullen zestien finalisten strijden om de eerste, tweede en derde vakjuryprijs en de Hans Martinusse Amsterdam publieksprijs. De zevenkoppige jury staat onder voorzitterschap van Evert de Vries. Tijdens de Grande Finale wordt ook bekend gemaakt wie de internetprijs heeft gewonnen. Iedereen kan tot en met de dag van de finale, tot uiterlijk 12.00 uur, hier de geluidsfragmenten van alle finalisten beluisteren en zijn of haar digitale stem uitbrengen. Online is de strijd om deze prijs inmiddels in volle gang.

Kaarten
Ook de Nederlandstalige uitvoering door Elmah van het beroemde lied van Jacques Brel,  ‘La chanson des vieux amants’, is deels online te beluisteren. Uiteraard kun je haar bovendien live gaan steunen, die zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur, tijdens de Grande finale in het DeLaMar. Presentatie daar is in handen van Dolly Bellefleur. Informatie over de kaartverkoop is hier te vinden.

 

Reacties