Woonwagenbewoners bivakkeren bij het gemeentehuis

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Terwijl binnen de algemene beschouwingen bij de programmabegroting 2020-2023 bezig waren stonden de woonwagenbewoners van Leudal alweer op de stoep bij het gemeentehuis van Leudal. Dit ondanks de toezeggingen gisteren door het college van B&W, dat er gekeken zou worden naar een versnelde uitbreiding van het woonwagenkamp Molenzicht in Heythuysen.

Het steekt Jan van Susteren, woordvoerder van de woonwagenbewoners, dat gesproken wordt over een versnelde procedure omdat er in eerste instantie al de toezegging was dat de zaak dit jaar, of anders begin 2020 geregeld zou zijn.

Belofte
‘In feite is de gemeente haar belofte van mei van dit jaar niet nagekomen. En nu doen ze net alsof ze ons tegemoet komen, terwijl het sowieso april wordt. En dan hebben we het alleen over vier standplaatsen, niet over de woonwagens. Dat kan nog wel drie jaar gaan duren. Ze geven me iets wat ik al had, of eigenlijk nog minder’ aldus Van Susteren.

Interpretatie
Burgemeester Schmalschläger gaf maandag tijdens de gesprekken met de woonwagenbewoners verder aan dat het illegaal plaatsen van caravans op diverse plekken in de gemeente niet geaccepteerd wordt en dat daar handhavend tegen zal worden opgetreden. Van Susteren interpreteert dat duidelijk wat ruimer. Volgens hem is, in ruil voor de versnelde procedure, de voorwaarde gesteld dat er nergens in Leudal meer gedemonstreerd mag worden door de woonwagenbewoners, waarbij hij ook nog persoonlijk zijn familie in het gareel zou moeten houden. ‘Ik kan toch niet politieagentje spelen tegenover mijn eigen familie? Over erger nog, hen verraden?’

Volhouden
Hoe de afspraken ook uitgelegd worden, het lijkt onvermijdelijk dat men nog maar eens om tafel moet. Beide partijen lijken daartoe overigens best bereid, hoewel de burgemeester na de lange vergadering daar uiteraard weinig trek meer in had. Maar dat is geen probleem. Van Susteren: ‘Het stroomaggregaat is onderweg, de partytenten komen eraan, als het moet houden we het makkelijk veertien dagen vol.’

Reacties