Woonwagenbewoners kondigen aangiftes en nieuwe demonstraties aan

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Een bureau dat gespecialiseerd is in het oplossen van problemen met ‘moeilijk bereikbare of bijzondere doelgroepen’. Zo wordt Billinq uit Rotterdam omschreven. De organisatie is ingehuurd door de gemeente Leudal, in de communicatie met woonwagenbewoners uit Heythuysen. En dat is tegen het zere been van die groepering die zich daardoor gediscrimineerd voelt. Zij kondigen aangiftes en nieuwe acties aan.

‘Het is stigmatiserend en onbegrijpelijk’ zei Beer van Susteren tegenover Dagblad De Limburger. ‘Alsof we een stelletje criminelen zijn. Wij zijn ook gewoon inwoners van Leudal, net als iedereen hier.’ Circa vijftien woonwagenbewoners zouden volgens hem bereid zijn aangifte te doen wegens discriminatie.

Haast
Gisteren meldde Francien Pruijmboom zich al bij de redactie van Leudal.Nieuws.nl. ‘Op 11 oktober 2018 demonstreerden wij al in de gemeente Leudal voor meer standplaatsen. Na wat leek op een groot succes en een aantal goede gesprekken, is er op 13 mei in de raad toestemming gegeven voor uitbreiding van vier standplaatsen en in de toekomst wellicht nog meer. Top! De gemeente bracht zelf naar buiten dit eind 2019, uiterlijk 2020 voor elkaar te willen hebben. Daar gaat het al fout blijkt nu! Na onze laatste gesprek blijkt dit nu nog zeker twee jaar te gaan duren! Terwijl er juist veel haast bij is geboden. Ook daarom gaan we vanaf donderdag opnieuw demonstreren.’

Kwade genius
Het bureau Billinq wordt ook ingehuurd voor het onderzoek naar woonlocaties. Maar daar hebben de woonwagenbewoners dus niet zo veel vertrouwen meer in. Jan van Susteren, zoon van Beer, heeft in de krant aangekondigd deze keer net zo lang door te gaan met demonstreren tot er een noodvoorziening voor hem geregeld is en de nieuwe burgemeester Schmalschläger met hen in gesprek gaat. Hij kreeg in juni vier plaatsen toegewezen op locatie Molenzicht, maar het verloopt allemaal niet van een leien dakje. Billinq wordt daarbij als kwade genius gezien. Zij dulden geen tegenspraak en zouden zelfs gedreigd hebben met het weer ontnemen van de standplaatsen, aldus Van Susteren.

Onderzoek
De gemeente Leudal had naar eigen zeggen te weinig inhoudelijke kennis in huis en heeft daarom de gespecialiseerde organisatie bij het onderzoek betrokken. ‘De gemeenteraad heeft besloten dat voor de uitbreiding van standplaatsen op de middellange termijn nog afstemming dient plaats te vinden met het nog uit te voeren woonbehoefte-onderzoek door de provincie Limburg en de aanbevelingen die uit dit onderzoek naar voren gaan komen. De uitkomsten hiervan worden op korte termijn verwacht’ zo liet de gemeente woensdagmiddag weten.

Woningcorporaties
In het nieuwe landelijke beleidskader is ook opgenomen dat woningcorporaties dienen te voorzien in de huisvesting van woonwagenbewoners. De gemeente Leudal is hierover in gesprek met woningcorporaties om te onderzoeken hoe de overdracht van woonwagens en standplaatsen te realiseren. Burgemeester Désirée Schmalschläger: ‘We nemen al onze inwoners serieus en wensen nog steeds tot een passende oplossing te komen. Het staat mensen vrij om te demonstreren, echter is er ons alles aangelegen dat de openbare orde en veiligheid gegarandeerd wordt. Als gemeente nemen we samen met de politie de benodigde voorzorgsmaatregelen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen