Dertien basisscholen doen mee aan Coding Challenge op Scholengemeenschap Sint Ursula

Foto: Scholengemeenschap Sint Ursula

HORN – Maandag 11 november zullen circa vierhonderd leerlingen van groep 7/8 van dertien basisscholen uit Midden-Limburg te gast zijn bij scholengemeenschap Sint Ursula in Horn, voor de kick-off van de Coding Challenge 2019-2020.

De Coding Challenge is een initiatief van Liesbeth Heijman, coördinator W&T (wetenschap en technologie) bij stichting Swalm en Roer (PO regio Roermond), en Patrick Bisschops, docent aardrijkskunde en DigitalLab bij Sint Ursula in Horn.

Computational thinking
Het duo heeft contact gezocht met de W&T coördinatoren van SPOLT (PO Leudal) en Wijzers in Onderwijs (PO Maasgouw en Echt) en deze stichtingen ook bereid gevonden om deel te nemen. Het feit dat dertien scholen zich aangemeld hebben, onderstreept het belang dat gehecht wordt aan vaardigheden die te maken hebben met coderen en programmeren: het kunnen indelen van een proces in kleine opeenvolgende stapjes om zo tot het gewenste resultaat te komen. Dit wordt ook wel computational thinking genoemd. Kinderen leren op een creatieve manier digitale tools in te zetten bij het oplossen van een probleem.

Sphero ballen
Op die 11e november krijgen de klassen in de aula van Sint Ursula uitleg over de opdracht en natuurlijk alle materialen, die ze de komende maanden op hun eigen school nodig zullen hebben: een set programmeerbare Sphero ballen, een mat waarop ze de Sphero ballen geprogrammeerd moeten laten bewegen en een korte handleiding voor de leerkrachten. Vervolgens krijgen de leerlingen van de basisscholen nog een demonstratie in het programmeren van Sphero ballen, door leerlingen van Sint Ursula die deelnemen aan het DigitalLab. Hier kunnen de basisschoolleerlingen vragen stellen en kijken hoe alles werkt.

Prijzen
Uiteindelijk komen alle basisschoolleerlingen op dinsdag 10 maart terug naar Sint Ursula, voor de grote afsluiting van de Coding Challenge. Elke klas kan dan laten zien wat ze in de tussentijd geleerd hebben en hoe goed ze de opdracht hebben kunnen oefenen. En daarmee zijn dan ook nog mooie prijzen te verdienen. De deelnemende basisscholen zijn: De Klink uit Grathem, De Kwir uit Neer,
De Schakel uit Ittervoort, Sint Lambertus uit Neeritter, De Wegwijzer uit Hunsel, De Berensprong uit Herkenbosch, Basisschool Leeve uit Leeuwen, De Stapsteen uit Herten, De Octopus uit Swalmen, Basisschool Patricius uit Echt, De Sleye uit Heel, De Koningsspil uit Thorn en ‘t Breerke uit Maasbracht.

Reacties

0