Van mandarijneend tot de Witte van Haelen in herfstnummer van Rondom het Leudal

Foto: Pixabay - jstarj (CC0-Public Domain)

LEUDAL – In het herfstnummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, wordt de natuur en cultuurhistorie van deze regio weer op een bijzonder wijze belicht.

Zo verhaalt specialist Gerard Ernst verhaalt op professionele wijze over de mandarijneend als broedvogel in het Leudal en neemt Gerrit van Heusden neemt de geschiedenis van de rail-infrastructuur onder de loep.

Sanatorium
Adelin Remy beschrijft op lezenswaardige wijze het leven in Horn in de periode 1914 -1939. In die tijd kreeg Horn een eigen gemeentelijk electriciteitsbedrijf en een sanatorium, waarbij burgemeester Derkx wederom een belangrijke rol speelde. Ook zijn betekenis voor de kindersterftebestrijding krijgt veel aandacht, evenals de werkverschaffing in die periode.

Wilhelmina
Jo Wijnen haalt op humoristische wijze herinneringen op aan de bevrijding van zijn geboortedorp Haelen en aan het bezoek van koningin Wilhelmina, die in 1946 ook Nunhem bezocht. Bij dit bezoek werd de bekende verzetsman Harry Hendrix alias de Witte van Haelen aan haar voorgesteld.

Warm
Jan Hocks blikt terug op de zeer geslaagde Gluren-bij-de-buren dag, die door de Studiegroep Leudal op 27 augustus in Haelen werd georganiseerd en Thijs Zeelen beschrijft de zomer van 2019, de op één na warmste ooit, waarin voor het eerst de 40 graden werd gehaald. Hij geeft ook een interessante terugblik op het weer van 50 jaar geleden. De Maas stond toen door onderhoudswerkzaamheden erg laag aan de stuwen en dat wordt geïllustreerd door enkele fraaie foto’s van het drooggevallen jaagpad in Neer.

Abonnee
Je kunt voor 17 euro abonnee worden van Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvang je dan bovendien alle nummers die in 2018 zijn verschenen. Mail daarvoor [email protected] of bel  06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Reacties

0