Leudal 75 jaar vrij: gezichten van de gevallenen

Evatt Merchant, Canada, 31 jaar
Foto: Stichting Herdenkingsmonument Militairen

LEUDAL – De Stichting Herdenkingmonument Militairen (Monument van Verdraagzaamheid) lanceert begin oktober een volledig nieuwe website, met een database van de meer dan 700 gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog in regio Leudal.

Uit onderzoek is gebleken dat de gesneuvelden niet uit 11 maar uit 12 verschillende landen afkomstig waren.

Monument
Toen in 2001 het Monument van Verdraagzaamheid werd onthuld, was dit er nagedachtenis aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in deze regio het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aangezien dit niet alleen geallieerde militairen betrof, maar ook Duitse en Oostenrijkse militairen, is dit een waar Monument van Verdraagzaamheid.

Uitbreiding
Het Leudalgebied waar het onderzoek zich destijds op richtte, is gelegen tussen de kanalen Wessem/Nederweert/Noordervaart en de oevers van de Maas in de jaren 1940-1945. Sinds de fusie in 2007 is de gemeente Leudal echter anders van samenstelling. Het was dan ook hoog tijd om de lijst met gesneuvelden nogmaals te onderzoeken, aan te passen en – zo mogelijk – de gesneuvelden een gezicht te geven. Besloten werd het voormalige Leudalgebied uit te breiden met de kernen die nu bij de gemeente Leudal horen.

Zuid-Afrika
Zo kwam tijdens het onderzoek naar voren dat in het dorp Hunsel een bemanningslid van de Lancaster die aldaar gecrasht is, de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had. Dit betekent dat er dus niet slachtoffers van 11, maar van 12 nationaliteiten in Leudal gesneuveld zijn. Helaas kwam die informatie te laat om nog mee te nemen in de organisatie van dit project. Derhalve zullen levensgrote banners met de gezichten van 11 gesneuvelde militairen (1 uit elk land), die her en der in Leudal geplaatst worden, het project en vooral de database onder de aandacht brengen.

Banners
Een complete serie banners zal als tentoonstelling door Leudal reizen, te beginnen bij het gemeentehuis. Overige locaties kunt u terug vinden op de website. Vanaf 1 oktober is de nieuwe website www.leudalmonument.nl te bezoeken. Ook de locaties van de andere banners zullen daar vermeld worden. Bij elke locatie worden door de Stichting gratis boekjes ter beschikking gesteld, met achtergrondinformatie over de gevallenen. Op de parkeerplaats nabij het Monument van Verdraagzaamheid, aan de Roggelseweg 58 in Haelen, staat tenslotte nog een groot spandoek met alle 11 gezichten. Ook in het Leudalmuseum zijn de bijhorende boekjes verkrijgbaar.

Herdenking
Donderdag 14 november vindt de jaarlijkse internationale herdenking plaats bij dit unieke Monument van Verdraagzaamheid, aanvang 14.00 uur. Deze herdenking zal dit jaar in het teken staan van Leudal 75 jaar vrij. Iedereen is van harte welkom.

Reacties

0