De Herbergier Grathem: een warm en liefdevol thuis voor mensen met geheugenproblemen

Foto: De Herbergier Grathem

GRATHEM – Sinds 1 juli hebben Jeroen van Sommeren en Saskia Beck het stokje overgenomen bij De Herbergier in Grathem. De geheel verbouwde, monumentale carréboerderij aan de Brugstraat 52 beschikt over vijftien verschillende kamers, drie logeerkamers, een patio, een sfeervolle keuken met moderne apparatuur en een gezellige centrale woonkamer met serre.

Maar dit is geen gewone herberg. Het gemeenschappelijk aspect van de gasten is dat zij allen in meerdere of mindere mate te maken hebben met geheugenproblemen. Dit kan zowel een vorm van dementie zijn als andersoortige geheugenproblemen, bijvoorbeeld door niet aangeboren hersenletsel.

Omschakeling
De gasten binnen De Herbergier zijn niet meer in staat om zelfstandig te wonen. Zij hebben in het dagelijks leven ondersteuning en begeleiding nodig. De instelling ging in 2009 al open en is dus sinds kort overgenomen door Jeroen en Saskia. Zij volgden daarmee Jos en Wies Beijers op die dit werk bijna tien jaar met veel liefde hebben gedaan. Het was wel even omschakelen voor het stel dat uit Dreumel verhuisde, samen met dochter Babs, die trouwens graag haar steentje bijdraagt.

Foto: De Herbergier Grathem

Regie
‘We doen hier zo veel mogelijk gewoon en dat is – vreemd genoeg- blijkbaar heel bijzonder’ zegt Jeroen. ‘In de Herbergier bieden we mensen een beschermde en rustige omgeving. Het is opmerkelijk om te zien dat middelen en medicatie tegen onrust dan nauwelijks meer nodig zijn’.  De Herbergier laat zien dat zorg ook anders kan. Gasten kunnen gaan en staan waar ze willen en doen zoveel mogelijk zelf. Er is tijd voor gezamenlijke activiteiten, maar er is ook oog voor de persoonlijke interesses. ‘Onze gasten houden, samen met hun familie, de regie over hun eigen leven’ vult Saskia aan. Zij werkte 28 jaar in de reguliere zorg als verpleegkundige en kan de diverse zorgvormen dus goed vergelijken. Jeroen heeft vooral administratieve werkervaring, waardoor het duo elkaar goed aanvult.

Voor iedereen
Geheugenproblemen kunnen bij iedereen voorkomen. Daarom is er in De Herbergier plaats voor iedereen: oud, jong, uit alle lagen van de bevolking en voor zowel mensen met alleen een AOW-uitkering als voor mensen met hogere inkomens. Kosten bestaan uit verblijfs- en zorgkosten. De verblijfskosten bestaan uit bijvoorbeel appartement-, schoonmaak- en maaltijdkosten. De gasten bepalen overigens zelf de inrichting en aankleding van de appartementen. Ook kosten voor kappersbezoek, openbaar vervoer en andere persoonlijke activiteiten betalen gasten uit eigen middelen. De zorgkosten kunnen doorgaans worden betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb). Om een pgb aan te kunnen vragen dient een gast over de juiste indicatie te beschikken. Deze wordt vastgesteld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Afspraken
Open communicatie is erg belangrijk binnen het concept van De Herbergier. Het zorgconcept is een franchiseformule van De Drie Notenbomen. ‘Onze gasten kunnen naar buiten als ze dat willen en bezoek kan altijd binnenwandelen’ besluit Jeroen. Met de gast zelf of met de vertegenwoordigers – vaak een zoon of dochter – maken we goede afspraken. Dat allemaal onder het motto dat niet de zorg, maar de mens centraal staat.’ voor meer informatie kun je bellen (06-23.83.53.18 of 06-41.49.33.56), mailen ([email protected]) of je neem een kijkje op de website.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen