CDA: ‘Huisvesting arbeidsmigranten schiet in Leudal tekort’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het huidige beleid van de gemeente Leudal ten aanzien van de huisvesting van arbeidsmigranten schiet tekort. Dat vindt oppositiepartij CDA.

De christendemocraten komen daarom met een twaalf pagina’s tellende nota ‘om het onderwerp bespreekbaar te maken en te verrijken’.

Achtertuin
Het CDA stelt dat er nu al een tekort is aan huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten, terwijl  hun aantal verder zal moeten toenemen om de welvaart op peil te houden en de uitstroom door vergrijzing op te vangen. Bovenden is er ook een tekort aan (huur)woningen voor jongeren en statushouders. Volgens de fractie is iedereen er wel van overtuigd dat arbeidsmigranten nodig zijn, maar willen te veel mensen hen liever niet in de ‘eigen achtertuin’.

Eerlijke kans
De partij acht het daarom noodzakelijk om belanghebbenden in een vroeg stadium te betrekken bij het afwegen van belangen en het scheppen van beleidskaders voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Maatwerk leveren en verruiming van het huidig beleid moet er voor zorgen dat bedrijven in Leudal die arbeidsmigranten vragen en willen huisvesten, een eerlijke kans krijgen.

Afhankelijk
Onder maatwerk wordt door het CDA onder meer verstaan dat aantallen te huisvesten arbeidsmigranten niet vooraf worden vastgesteld, maar afhankelijk worden van de locatie en omgeving en huisvestingsfaciliteiten. Het gebruik van woonunits zou moeten worden toegestaan (met uitzondering van in dorpskernen of aan de rand van een dorp) voor een korte periode en slechts voor tijdelijke arbeidsmigranten, om ze na gebruik weer te verwijderen. Bovendien zou, nadat een huisvesting langer dan een jaar niet meer is gebruikt en er geen goedgekeurd toekomstplan is, de locatie gesaneerd moeten worden of terug moeten worden gebracht in de oorspronkelijke staat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen