‘Zie’ van Ylka Kolken: een lied over vrouwenverzet in de Tweede Wereldoorlog

Foto: Ylka Kolken

LEUDAL – Op 2 september verschijnt het nummer ‘Zie’. Een lied dat gaat over vrouwenverzet in de Tweede Wereldoorlog. Ylka Kolken heeft dit lied samen met Gé Reinders geschreven ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding Limburg.

Het lied gaat over Nelly Eymael, die achttien jaar was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze besloot het verzet in te gaan. Dankzij haar konden vele Joodse gezinnen, waaronder veel kinderen, onderduiken.

Ondergedoken
Dit verhaal raakte Ylka omdat zij zich afvroeg of zij hetzelfde zou doen op die leeftijd, in zo’n situatie. In het lied bezingt ze twee personen die Nelly geholpen heeft. Meyer Tugendhaft die op tien verschillende locaties in Limburg ondergedoken heeft gezeten en Eva Salmang, die samen met haar gezin tegenover haar eigen huis verscholen zat.

Jong Bevrijd
Het nummer is een ode aan alle vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ylka Kolken zegt het vreemd te vinden dat er zo weinig eer is gegaan naar die vrouwen in het verzet.’ ‘Zie’ is een onderdeel van het project Jong Bevrijd, dat ze het komend jaar op diverse scholen in Limburg zal uitvoeren. Vanaf 2 september is de clip te bekijken op YouTube en Facebook. Het lied is al te vinden op Spotify en Apple Music (Ylka – Zie). ‘Zie’ wordt door Gé en Ylka uitgevoerd tijdens het programma ’75 jaar bevrijding: Limburg’ van de NOS op zaterdag 14 september.

Reacties