Onderzoek naar behoeften aan personeel uit ons buurland

Foto: INTERREG VA

LIMBURG – Twee Limburgse ondernemers, Nina Krockow van mind4share en Ed Morel van 3Hoog Communicatie, gaan in samenwerking met de Duitse Lern- und Bildungsakademie in Mönchengladbach een grootschalig onderzoek uitvoeren onder stagebedrijven in de Duits-Nederlandse grensregio. Met het onderzoek willen de instellingen de behoeften aan personeel in de grensstreek peilen, om daarop in te kunnen spelen.

Veel middelgrote bedrijven aan beide zijden langs de grens willen graag personeel uit het buurland. Vaak is er echter niet genoeg kennis betreffende het opleidingssysteem van het andere land. Daarnaast wordt de meerwaarde van personeel uit het andere land vaak nog altijd onderschat.

Trainen
‘We kunnen starters op de arbeidsmarkt ten zeerste aanbevelen om ook over de grens naar vacatures te kijken, maar als er geen duidelijk aanbod vanuit het bedrijfsleven is, heeft dat natuurlijk geen zin. Het project Ondernemen2020 wil daarom bedrijven trainen om personeel uit het buurland te werven. Alleen op die manier kunnen we de vraag en het aanbod grensoverschrijdend op elkaar afstemmen, zegt Ed Morel, eigenaar van 3Hoog Communicatie in Kessel. In een speciaal onderzoek worden midden- en kleinbedrijven gevraagd te reflecteren op de invulling van gewone én stagevacatures door personeel uit het buurland en interessante beroepsprofielen voor deze doelgroep te ontwikkelen. Het onderzoek richt zich met name op bedrijven uit de op regionaal niveau belangrijke sectoren logistiek, agro, food, retail, toerisme, zorg en media.

Seminars
De deelnemende bedrijven uit beide landen kunnen tot medio 2020 tevens deelnemen aan educatieve seminars op het gebied van interculturele competenties. Bovendien ontvangen zij uitgebreide informatie over de voorwaarden voor het aannemen van personeel uit het buurland en de gevolgen daarvan. Bedrijven die interesse hebben in leerwerktrajectleerlingen of professionals uit het buurland kunnen zich aanmelden voor het onderzoek op www.ondernemen2020.eu. HR-managers of leidinggevenden van de deelnemende bedrijven kunnen kosteloos deelnemen aan de netwerkbijeenkomsten en trainingsdagen.

Reacties