Rondom het Leudal: humoristische herinneringen van Jo Wijnen aan zijn geboortehuis

Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het zomernummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal – uitgegeven door de Studiegroep Leudal – haalt Jo Wijnen op zijn geheel eigen, humoristische wijze herinneringen op aan zijn recent afgebroken geboortehuis in Haelen.

Later was hierin de in de verre omtrek bekende Disco Geelen gevestigd.

Keversbroek
Phlip Bossenbroek en Hermien Hendrikx geven in deze editie verder een gedetailleerde beschrijving van de verspreiding van de levendbarende hagedis en de hazelworm, terwijl Hugo Levels verhaalt over hoe de familie Mooren-Cloudt uit Kelpen medio 1944 piloten hielp, die in het Keversbroek een redelijk veilig onderdak vonden.

Horn
Adelin Remy beschrijft het leven in Horn in de periode 1914 -1939, waarbij burgemeester Derkx een belangrijke rol speelde. Ook de aanleg van de tram krijgt aandacht, evenals de schoolstrijd. Frits Criens vertelt hoe hij de geschiedenis van verzetsboerderij ‘De Spik’ in Haelen leerde kennen en hoe het idee ontstond om op locatie bij de Spikkerhoeve een toneelstuk op te voeren over de oorlogsgeschiedenis. Thijs Zeelen beschrijft het grillige weer in het afgelopen voorjaar. In het kader van 75 jaar bevrijding geeft hij ook een interessante terugblik op het weer van 10 mei 1940, toen de Duitsers op een stralend zonnige lentedag ons land binnenvielen.

Abonnee
Heb je belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kun je voor slechts 17 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvang je alle nummers die in 2018 zijn verschenen. Opgeven kan per e-mail via [email protected], of telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Reacties