Speciale tour rondom verzetsboerderij De Spik in Haelen en Fliegerhorst Venlo

Een verlaten hangar op voormalige Duitse vliegbasis Fliegerhorst
Foto: Cliotravel

HAELEN/VENLO – In de maand september vinden in Haelen, rondom boerderij De Spik, in de openlucht de toneelvoorstellingen ‘Vossen van de Spik’ plaats. Het script van dit toneelstuk is geschreven door de stadsdichter van Leudal, Frits Criens.

Hoeve De Spik was in de Tweede Wereldoorlog een centrum van verzet en illegaliteit. De boerderij werd bewoond door weduwe Antonia Vossen en haar acht kinderen, maar aan de gezinstafel schoven regelmatig gevluchte Franse krijgsgevangenen, ondergedoken Joden en neergeschoten geallieerde piloten aan.

Hoge prijs
Moeder Vossen was een bescheiden vrouw, die met de dood van één van haar kinderen een hoge prijs heeft betaald voor onze vrijheid. Het toneelstuk vormt een aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in Limburg en Nederland. Om een beter begrip van deze verzetsboerderij te krijgen, houdt Historisch Reisgenootschap Cliotravel op zondag 1 september een zogeheten Spikexcursie.

Wehrmachthuisje
Die zondagmorgen wordt eerst de boerderij bezocht aan de Speckerweg in Haelen. Gids en lokale geschiedenisexpert Frits van Horne zal dan vertellen over de belangrijke rol van de familie Vossen in het verzet en over de pilotenlijn. Tevens wordt ’s morgens het Wehrmachtshuisje in Nunhem bezocht, een onderdeel van een Duitse luchtverdedigingslinie. Gids Bart van der Venne zal daar een nadere toelichting geven op deze militaire post.

Nachtjagers
’s Middags wordt dieper ingegaan op de luchtoorlog en gaat de reis naar Fliegerhorst Venlo, gelegen op de grens tussen Nederland en Duitsland. Gids Marcel Hogenhorst, die diverse artikelen over dit vliegveld heeft geschreven, vertelt over deze Duitse vliegbasis waar de nachtjagers opstegen om de geallieerde bommenwerpers uit de lucht te schieten. Vele ruïneresten op de Venlose heide op de grens van Nederland en Duitsland herinneren aan dit verleden.

Aanmelden
De reisprijs van deze eenmalige dagexcursie bedraagt 52,50 euro. In dit bedrag is het busvervoer naar de diverse plaatsen, rondleidingen, uitgebreide lunch met soep en luxebroodjes, koffie/ thee en een handout over het Fliegerhorst inbegrepen. Voor meer informatie en aanmeldingen, mail naar [email protected], bel 06-19675394 of bezoek de website www.cliotravel.nl.

Reacties