Deel van Speckerweg in Haelen gaat vanaf september Piet Vossenweg heten

Foto: John Hölsgens

HAELEN – De ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ diende eerder een verzoek in om in Haelen een straat naar de verzetsman Piet Vossen te noemen. Het college heeft dat verzoek nu gehonoreerd.

Het gaat om het gedeelte Speckerweg tussen de Professor Duboisweg en de toegangsweg naar de Spikkerhoeve, gelegen aan die Speckerweg. De vernoeming zal per 1 september 2019 in werking treden. Aangezien er geen aanwonenden aan dit gedeelte van de Speckerweg wonen, hoeft er geen adreswijziging plaats te vinden.

Verzet
Komend jaar is het 75 jaar geleden dat de gemeente Leudal werd bevrijd. ­­­­­­­­­­­­­­­­­­Op en rond de Spikkerhoeve zullen onder de naam ‘Vossen van de Spik’ ter nagedachtenis daaraan tien openluchtvoorstellingen worden georganiseerd. Centraal daarin staat de familie Vossen, die in de oorlog de Spikkerhoeve bewoonde. De familie heeft tijdens de bezetting een belangrijke rol gespeeld in het verzet en bij de opvang van onderduikers. Vanuit de Spikkerhoeve werden geallieerde piloten, ontsnapte Franse krijgsgevangen en joden geholpen. Moeder Vossen stond aan het hoofd van de illegale huishoudelijke bedrijvigheid. Één van de zonen, Piet, werd tijdens een razzia door de Duitsers doodgeschoten.

Hommage
Als hommage aan de familie en de erven Vossen is het benoemen van een gedeelte van de Speckerweg als ‘Piet Vossenweg’ dan ook een passend eerbetoon, zo oordeelt het college

Reacties