Opstelling burgemeester in discussie woonwagenbeleid irriteert Wagemans (Ronduit Open)

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) is geïrriteerd door de opstelling van burgemeester Arno Verhoeven, tijdens de behandeling van het woonwagenbeleid in de raadsvergadering van 25 juni.

Wagemans kwam woensdag met een brief naar Verhoeven, omdat hij volgens de vergaderregels na de tweede termijn niet meer kon reageren.

Niet netjes
Het raadslid noemt de opstelling van de burgemeester in die tweede termijn ‘niet netjes’. Verhoeven stelde volgens hem dat wanneer de raad niet akkoord zou gaan met een ‘businesscase’ voor 15 extra standplaatsen en woonwagens, de raad zou handelen in strijd met de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Wagemans noemt dat geheel misplaatst. ‘Vanuit de raad is door geen enkele fractie en door geen enkel raadslid gesteld, dat we niet bereid zouden zijn om na de thans goedgekeurde uitbreiding met vier standplaatsen in Heythuysen nog mee te werken aan realisering van een groter aantal. Geen enkel raadslid heeft de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens bestreden, dat woonwagenbewoners specifieke rechten hebben met betrekking tot de woonomgeving en bijvoorbeeld familiebanden’ zo schrijft Wagemans.

Smalle beurs
Volgens het raadslid stelde de burgemeester ook terecht dat woningzoekenden op gelijke wijze moeten worden behandeld. ‘Maar wat is dan uw antwoord naar al die woningzoekenden, met name inwoners met een smalle beurs, die al jaren wachten op een sociale huurwoning?’ zo vraagt Wagemans zich af. ‘Ik meen dat we aan woonwagenbewoners die een standplaats zoeken, moeten kunnen uitleggen wat we doen voor vergroting van het aantal sociale huurwoningen en omgekeerd, aan deze laatste groep moeten kunnen uitleggen wat we voor woonwagenbewoners doen.’

Stap te ver
Uitgaande van een investering van 755.000 euro voor vier woonwagens – waar de raad mee heeft ingestemd –  zou een verdere uitbreiding met 15 woonwagens een investering (kunnen) vragen van bijna 3 miljoen euro. Mogelijk nog meer wanneer de plan- en procedurekosten worden meegerekend denkt Wagemans. ‘Is het dan vreemd dat de raad unaniem heeft aangegeven dat een dergelijk besluit thans een stap te ver is? Ik doel dan op het feit dat er geen afgerond overleg en afstemming op regionaal niveau is geweest, dat het provinciaal onderzoek niet beschikbaar is en dat dus provinciaal beleid ontbreekt. Bovendien is de overdracht naar woningcorporaties niet afgerond’ schrijft hij de burgemeester.

Splitsend
Wagemans kwalificeert de inbreng van Verhoeven op dit punt daarom als ‘ongelukkig, onterecht, eenzijdig en onverantwoord’. ‘Ongelukkig omdat bij een eerder agendapunt vrijwel raadsbreed is gepleit voor een actievere opstelling van het college met betrekking tot de realisering van starterswoningen en seniorenwoningen, in het bijzonder in de kleine kernen. Een concreet plan daartoe ontbreekt thans. Onterecht omdat niemand in de raad heeft gesteld dat er geen bereidheid is om meer dan vier woonwagens te realiseren. De lange wachttijden zijn bekend en vragen om actie. Eenzijdig omdat er geen sprake was en is van een integraal woonbeleid op niveau van Leudal, waarin recht wordt gedaan aan alle woningzoekenden in plaats van er een groep uit te lichten. Een dergelijk beleid, ongeacht of het woonwagenbewoners betreft of andere burgers, werkt eerder splitsend dan verbindend. Onverantwoord omdat het in beginsel beslissen tot een investering van rond de 3 miljoen euro, zonder acht te slaan op andere financieringsbehoeften niet getuigt van een zorgvuldig financieel beleid’, aldus Wagemans.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen