Concept Burendag vaak de basis voor nieuwe contacten

Foto: Oranjefonds

LIMBURG – De inschrijving voor de veertiende editie van Burendag is maandag geopend. Iedereen die zijn buren beter wil leren kennen kan weer een burendagactiviteit aanmelden via www.burendag.nl.

Dit jaar bieden de organisatoren een aantal buurten in het land een extra steuntje in de rug. Het gaat daarbij om buurten waar doorgaans minder onderlinge verbinding is, maar waar wel behoefte is aan meer contact.

Laagdrempelig
Burendag valt dit jaar op 28 september. Het concept wordt ieder jaar door het Oranje Fonds en Douwe Egberts georganiseerd om contact tussen buurtgenoten te bevorderen. De dag is ontstaan vanuit het idee dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar ook echt kennen. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont. Zo wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten.

Meerwaarde
Peter Douwes, directeur van het Oranje Fonds: ‘We willen iedere inwoner van ons land van harte uitnodigen om mee te doen met Burendag. Meedoen is heel gemakkelijk en kan al door een koffiemoment te organiseren voor mensen uit de buurt. Daar is niet meer voor nodig dan wat tafels, stoelen, koffie en misschien wat lekkers. Maar groots uitpakken kan natuurlijk ook. Met je buren in contact komen kan heel simpel zijn en het kan enorme meerwaarde bieden. Juist in buurten waar minder verbinding is tussen mensen, kan Burendag voor een positieve impact zorgen.’

Aanvraag
In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 42.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks zo’n 1 miljoen mensen mee. Buren kunnen via de website een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen, voor een financiële bijdrage van maximaal 350 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook deze zijn te vinden op www.burendag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen