Wisseltentoonstelling in het teken van raakvlakken tussen Leudal en Indië

Foto: John Hölsgens

HAELEN – Vanaf 2 juni tot en met 25 augustus staat de nieuwe wisseltentoonstelling van het Leudalmuseum en Bezoekerscentrum Leudal in Haelen geheel in het teken van de relaties tussen Leudal en het voormalige Nederlands-Indië.

De tentoonstelling, met als titel ‘Leudal-Indië, raakvlakken’, is opgezet door de Studiegroep Leudal.

Het is een expositie naar aanleiding van het feit dat zeventig jaar geleden, in december 1949, de soevereiniteitsoverdracht plaatsvond en vierhonderd jaar geleden Batavia werd gesticht. De hele Nederlands-Indische tijd, van VOC tot dekolonisatie, komt aan bod in voorwerpen, teksten en foto’s. Maar de nadruk ligt op vijf raakvlakken met Leudal.

Dubois
‘Jan’, inwoner van het Leudal, vertelt over zijn over- over-….overopa van moeders kant die Gouverneur-Generaal was van 1723 tot 1729: de hoogste baas dus in Batavia. Indië bleef een rol spelen in zijn familie tot op de dag van vandaag.
Als het gaat om raakvlakken tussen Leudal en Indië, dan mag ook het verhaal van Eugène Dubois daarin natuurlijk niet ontbreken. Bovendien is juni de jaarlijkse Duboismaand, een extra reden om dit vooral wetenschappelijk 19e eeuwse thema te belichten. Het accent ligt nu natuurlijk vooral op zijn opgravingen in Indië. Zijn vondsten daar zijn beroemd geworden, omdat die de evolutie van aap naar mens overbrugden.

Franciscanessen
Onze zusters, de Franciscanessen van de Kreppel in Heythuysen, vertellen het verhaal over hun stichteres, de uitgroei van de congregatie en het missiewerk in Indië. Een vitrine vol mooie objecten, door zusters gemaakt en meegebracht, is te bewonderen in deze expositie. Dan volgen twee verhalen uit de laatste dagen van onze kolonie. Eerst het verhaal van en over ‘Hanneke’. Nu een oudere dame uit Haelen, toen het jongste kind van een gezin waarvan vader en broer in verschillende mannenkampen waren geïnterneerd en moeder met zeven dochters in kamp Ambarawa-6 opgesloten zat. Het verhaal van Hanneke komt uit de boeken van haar broer, vader, zus. Die boeken zijn later geschreven en samengesteld uit brieven en tekeningen uit die barre tijd.

De Indië-veteranen
En dan natuurlijk een heel belangrijk raakvlak: de uitzending naar Indië in opdracht van de Nederlandse regering van vele jonge mannen in de jaren 1945-1950. Wie waren zij? Wat weten we over hen? Wat hebben ze meegemaakt? Het is bijna ondoenlijk gebleken om alle namen te achterhalen. Maar er is veel materiaal verzameld uit de verschillende Leudaldorpen. Het is vooral de Heemkundevereniging Neer die zich zeer heeft ingespannen om alle voorhanden zijnde informatie bijeen te brengen over de vanuit Neer uitgezonden dienstplichtige militairen en vrijwilligers.

Lezingen
Dat neemt overigens niet weg dat alle aanvullende informatie over Indië-veteranen uit andere dorpen zeer welkom is. Want deze studie is nog lang niet af en misschien is deze tentoonstelling ook voor anderen aanleiding om dit onderwerp nog verder uit te werken. Zoals gebruikelijk zijn ook aan deze wisseltentoonstelling weer enkel lezingen gekoppeld. Zo zal in ieder geval generaal b.d. Leen Noordzij op donderdag 27 juni en lezing verzorgen over de uitzending. Een voor velen wel zeer ingrijpende ervaring, die sommigen met de dood moesten bekopen. Publicatie over deze en een andere lezing volgt te zijner tijd.

Openstelling
Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen. Op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Zie ook www.bezoekerscentrumleudal.nl of www.studiegroepleudal.nl
De entree bedraagt 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis naar binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen