Gemeente is om: woonwagenbewoners krijgen meer ruimte

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Het college van burgemeester en wethouders van Leudal stelt voor het woonwagenkamp aan Molenzicht in Heythuysen uit te breiden met vier standplaatsen.

Dit zou 755.000 euro kosten. De standplaatsen zouden nog dit jaar, of anders in 2020 een feit moeten zijn.

Discriminatie
Het afgelopen half jaar zijn door de gemeente Leudal diverse gesprekken met woonwagenbewoners gevoerd. Deze gesprekken vormen, samen met het landelijk beleidskader, de basis voor het nieuwe beleid in Leudal. De kern daarvan is dat woonwagenbewoners een eigen culturele identiteit hebben die samenhangt met hun manier van wonen. Met deze uitbreiding komt de gemeente ook tegemoet aan het College voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde eerder namelijk dat het beleid van Leudal discriminerend was. Een half jaar geleden demonstreerden woonwagenbewoners uit onvrede over het beleid.

Lange termijn
Op de lange termijn overweegt het college zelfs over te gaan tot uitbreiding met vijftien standplaatsen en/of woonwagens: een investering van 2,5 miljoen euro. Deze wil de gemeente met co-financiering bekostigen. Dat betekent dat meerdere partijen een financiële bijdrage leveren, waaronder de bewoners zelf. Een woordvoerster liet namens de gemeente aan 1Limburg weten dat rekening wordt gehouden wordt met een behoefte van 35 plaatsen. ‘Maar dat is indicatief, omdat we de resultaten van een provinciaal onderzoek afwachten’ zei de woordvoerster. De behoefte kan lager uitvallen, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat gegadigden voor een standplaats bij meerdere gemeentes aanvragen hebben gedaan.

Gemeenteraad
De provincie Limburg coördineert op dit moment een inventarisatie van alle 31 Limburgse gemeentes. Begin september moet duidelijk zijn wat de concrete standplaatsbehoefte voor woonwagens in Limburg is. De gemeenteraad wordt gevraagd eventuele wensen of bedenkingen ten aanzien van het nieuwe beleid kenbaar te maken, evenals in te stemmen met een trapsgewijze uitbreiding van de woonwagenlocaties. Dit komt aan de orde in de raadsvergadering van 25 juni.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen